Sairaalamaailmaa on viime vuosina kuohuttanut lainsäätäjien päätös, että anestesiaa eli nukutusta vaativia leikkauksia saa julkisella puolella tehdä vain niissä muutamissa suurissa sairaaloissa, joissa on useiden erikoisalojen ympärivuorokautinen päivystys.

Näin siitä huolimatta, että leikkaus vaatisi nukutusta vain muutaman minuutin, kuten lapsen korvien putkitus.

Päätöstä perustellaan usein potilasturvallisuudella.

Useat kaupungit ovat koko kevään kapinoineet tätä päätöstä vastaan, mutta kesän aikana melkein kaikki niiistä ovat pakon edessä luopuneet vastarinnasta.

Nyt terveydenhuollon kentällä kytee uusi päivystysuudistukseen liittyvä ärtymyksen aihe.

Sen puki sanoiksi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin palvelualuejohtaja Markku Härmä haastattelussa, joka julkaistiin Mediuutisissa 1. syyskuuta.

Hän tiukkasi, mikseivät päivystysasetuksessa kunnallisille sairaaloille määritellyt tiukat ehdot päivystyksenä tehtävistä leikkauksista koske yksityisten sairaaloiden leikkaustoimintaa.

Kysytään asiaa sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvokselta Timo Keistiseltä.

Miksi näin on?

– Laki yksityisen terveydenhuollon toiminnasta on erilainen kuin kunnallisen sektorin toimintaa säätelevä terveydenhuoltolaki, Keistinen vastaa.

Pidätkö sitä ongelmana?

– Kyllä tämä on tiedostettu. Pyrimme löytämään siihen ratkaisut samalla, kun sote-uudistus etenee. Sen yhtenä tavoitteena on, että yksityinen ja julkinen terveydenhuolto olisivat kaikin puolin samalla viivalla.

Yksityiseltä terveydenhuollolta vaaditaan siis tulevaisuudessa samanlaisia päivystysvalmiuksia leikkausten yhteydessä kuin julkiselta sairaalalta?

– Uskoisin, että yksityisen ja julkisen puolen laatuvaatimukset yhtenevät, kun on kyse veroilla maksetuista hoidoista eli potilas on yksityspuolella hoidossa käytettyään valinnanvapauttaan.

Keistisen mukaan tilanne toivon mukaan korjaantuu vuoden 2020 alusta.