Kansainvälinen tutkimusryhmä on onnistunut tunnistamaan malarialoisen kehityksen estävän uuden yhdisteen sekä kaksi sen kohdeproteiinia.

Löydös on merkittävä, sillä viime vuosikymmenten tehokkainta malarialääkettä vastaan on alkanut esiintyä vastustuskykyisiä kantoja. Tarve uusille malariälääkkeille on siksi valtava.

Science-tiedelehdessä julkaistut tulokset voivat auttaa uusien lääkkeiden kehitystyössä.

Kansainvälisessä tutkimusryhmässä on ollut mukana tutkijoita myös Oulun yliopistosta. Professori Inari Kursula Oulun yliopistosta on johtanut sveitsiläisvetoisessa yhteistyöprojektissa tutkimusryhmää, johon on kuulunut tutkijoita lisäksi Bergenin yliopistosta Norjasta.

– Tulokset ovat erittäin lupaavia, ja eräät lääkefirmat ovat jo osoittaneet kiinnostusta löytöämme kohtaan, Kursula kertoo tiedottessa.

Malariaa hoidetaan tällä hetkellä tehokkaimmin 1970-luvulla löytyneellä artemisiinilla ja siihen perustuvilla yhdistelmäterapioilla.

Vastustuskykyisten loiskantojen ilmaantumisen vuoksi malariakuolleisuus kääntyisi tulevaisuudessa todennäköisesti uudestaan nousuun, jos uusia lääkkeitä ei saada markkinoille.

Nyt löydetty yhdiste, koodinimeltään 49c, estää malarialoisen kehityksen kolmessa eri vaiheessa, mitä pidetään vaatimuksena tehokkaalle malarialääkkeelle.