Euroopan lääkevirasto EMA ja EU:n lääkeviranomaiset jatkavat selvitystään liittyen sartaanilääkkeitä koskeviin epäpuhtauksiin. Kiinalainen lääkeainevalmistaja Zhejiang Huahai on asetettu tiukempaan lisävalvontaan havaittujen laatuongelmien vuoksi.

Heinäkuussa 2018 vedettiin markkinoilta pois epäpuhtauksien vuoksi lääkevalmisteita, joiden vaikuttavana aineena oli valsartaani. Syyskuussa selvittely laajennettiin koskemaan myös kandesartaania, irbesartaania, losartaania ja olmesartaania.

Mediuutiset kirjoitti tästä käänteestä 24. syyskuuta otsikolla Sartaania sisältävien lääkkeiden tarkastukset laajenivat taas.

EU viranomaiset lisäävät nyt tarkastusten tiheyttä Zhejiang Huahai -tehtaassa ja kiinnittävät huomiota erityisesti laadunvalvontaan ja siinä havaittujen puutteiden korjaamiseen.

Lisäksi myyntiluvan haltijoita tullaan edellyttämään kaikkien tehtaan toimittamien vaikuttavien aineiden lisätestauksia.

Vähäisiä määriä epäpuhtautta on löydetty myös intialaisen Aurobindo Pharman valmistamasta irbesartaanista. Euroopan lääkearviointikomitea (EDQM) on peruuttanut kyseisen valmistajan laatusertifikaatin.

Suomen markkinoilla ei ole irbesartaania sisältäviä lääkevalmisteita, kertoo Fimea. Tämän vuoksi kyseisen laatusertifikaatin peruuttaminen ei aiheuta toimenpiteitä Suomessa.

Lue myös: Valsartaanien selvitys jatkuu – Suomen markkinoilla ei ole kyseisen valmistajan lääkkeitä (MU 21.8.2018)

Verenpainelääkkeet syynätään epäpuhtauksien vuoksi – valsartaanivalmisteista otetaan testinäytteitä (MU 9.8.2018)