Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kieliohjelmaa on päivitetty vuosille 2021–2022 ja mahdollisesti vuoteen 2025 asti. Ero aikaisempaan ohjelmaan on, että nyt on tehty myös toimintaohjelma siitä, miten ruotsinkielistä palvelua saadaan parannettua eri puolilla sairaanhoitopiiriä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kertoo haluavansa tulla tunnetuksi kaksikielisenä yliopistosairaalana, sairaanhoitopiirinä ja mahdollisena tulevana hyvinvointialueena. Kieliohjelman tarkoitus on tukea henkilöstöä palvelemaan asiakkaita omalla äidinkielellä, suomeksi tai ruotsiksi niin, että molemmat kielet elävät rinnakkain kaikissa toiminnoissa.

Kieliohjelmalla halutaan panna toimeen konkreettiset tavoitteet ja toimenpiteet ja niille mittarit ja vastuuhenkilöt. Toimintaohjelma on suunniteltu toteutettavaksi strategia-ajanjaksolla 2021–2022(25), ja sen toteutumista arvioidaan vuosittain.

– Tavoite on tehdä ruotsin kielestä elävää ja näkyvää sairaalan arkielämässä, sairaanhoitopiirin kaksikielinen koordinaattori, ylihoitaja Wiveka Kauppila sanoo tiedotteessa.

– Me otamme asiakkaan vastaan hänen äidinkielellään ja sanomme "god dag". Jos emme osaa puhua ruotsia, autamme asiakkaan saamaan yhteyttä henkilöön, joka hallitsee ruotsin kielen.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Matti Bergendahl sanoo, ettei halua että kieliohjelmasta tehdään kielipoliittinen kysymys.

– Olipa sitten kysymys potilaista, henkilökunnasta vai julkisuudesta, niin meidän tulisi olla kaksikielisiä. Pitää olla rohkea, rento ja uskaltaa puhua ruotsia, Bergendahl sanoo tiedotteessa.