Hampaisiin kertyvä bakteeriplakki saa kovettuessaan ja ikenien alle tunkeutuessaan aikaan tulehduksen eli parodontiitin, joka on yhdistetty jopa erektiohäiriöön.

Useissa tutkimuksissa on löydetty yhteys erektiohäiriön ja hampaiden kiinnityskudossairaus parodontiitin kanssa. Vaikka parodontiitista kärsii hyvin moni – osa tietämättään. Parodontiittia sairastaa puolet 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista.

Harva erektiohäiriöstä kärsivä hakeutuu silti hammaslääkärille, eikä se ensimmäinen osoite olekaan. Ongelmaa kannattaa alkaa kartoittaa esimerkiksi yleislääkärin kanssa. Suun terveys kannattaa kuitenkin ottaa huomioon.

– Suosittelisin ehdottomasti hammaslääkärikäyntiä erektiohäiriöiselle. Se on tärkeä osa ongelman kokonaisvaltaista hoitoa, sanoo Mehiläisen suun terveyden senior advisor ja hammaslääkäri Erkki Virta tiedotteessa.

Parodontiitti on vaarallinen sairaus, mutta se alkaa pienestä. Jos hampaiden pinnoille ja hammasväleihin kertyvää bakteeriplakkia ei puhdista perusteellisesti, ikenet tulehtuvat. Tavallinen ientulehdus kehittyy vähitellen parodontiitiksi. Bakteeriplakki tuhoaa ikenien alla olevia sidekudossäikeitä. Pahimmillaan parodontiitti saa hampaat irtoamaan.

Tutkimusten mukaan erektiohäiriö on yleisempi niillä, joilla on parodontiitti. Ainakaan vielä ei voida yksiselitteisesti väittää, että erektiohäiriö johtuu parodontiitista. Molempiin vaivoihin liittyvät samat riskitekijät, kuten tupakointi, diabetes ja sepelvaltimotauti. Tutkimuksissa on kuitenkin todettu parodontiitin hoitamisen vähentäneen myös erektio-ongelmia.

Virta pitää yhteyttä parodontiitin ja erektiohäiriön välillä loogisena: kun bakteerit ja patogeenit kulkeutuvat suusta verenkiertoon, ne käynnistävät elimistössä matala-asteisen tulehduksen. Sen myötä verisuonten seinämiin kertyy ahtauttavaa plakkia.

– Vaarallisinta plakin kertyminen verisuoniin on sydämelle, mutta myös erektion näkökulmasta se on huono asia. Jos verisuonet ovat tukkeutuneet, veri ei pääse yhtä hyvin paisuttamaan penistä, Virta selittää.

Tutkimuksia parodontiitin ja erektiohäiriön yhteydestä tarvitaan lisää. Erektiohäiriö on kuitenkin usein monen asian summa. Siksi myös hammaslääkärin tekemä tarkastus kannattaa lisätä hoitopalettiin.

Vaikka aihe on monelle vaikea, erektiohäiriö kannattaa ottaa puheeksi myös hammaslääkärissä.

– Erektio-ongelmat ovat herkkä aihe, joka tuntuu monesta olevan kaukana suun terveydestä. Olisi hienoa, jos ymmärrys parodontiitin riskeistä lisääntyisi, Virta sanoo.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.