Nuoret oppivat paljon uutta seksuaaliterveydestä oppilaitoksessa toteutetun seksuaaliterveysintervention aikana. Esimerkiksi intervention jälkeen nuorten seksitautitesteissä käyminen on yleisempää, selviää tuoreesta väitöskirjasta.

Terveystieteiden maisteri Marja Pakarisen väitöstutkimuksessa toteutettiin 11 viikon mittainen seksuaaliterveysinterventio neljässä ammatillisessa oppilaitoksessa. Interventioon sisältyi oppitunti seksuaaliterveydestä sekä kirjallisten materiaalien ja ilmaisten kondomien jakelua oppilaitoksissa.

Tulosten perusteella seksuaaliterveyden edistäminen on nuorten hyvinvointiin kohdistuva panostus, jolla on mahdollisesti pitkäaikaisia vaikutuksia.

Nuorten seksitautitartunnat ovat yleisiä. Esimerkiksi klamydiatartunnoista 80 prosenttia todetaan alle 29-vuotiailla.

Pakarisen tutkimus osoitti, että ammattiin opiskelevista tytöistä 15 prosentilla ja pojista 36 prosentilla oli erittäin heikot tiedot seksitauteihin ja niiltä suojautumiseen liittyen. Erityisesti hiv-infektion tartuntatavat tiedettiin huonosti: vain 47 prosenttia nuorista tiesi, ettei hiv tartu suutelemalla- Lisäksi vain 27 prosenttia tiesi, että seksitaudit voivat olla oireettomia.

– Jokainen uusi sukupolvi tarvitsee perustiedot seksuaalisuudesta, seksistä ja seksuaaliterveydestä. Myös hivistä tulisi puhua nuorten kanssa. Tieto ja puhuminen auttaa suojautumaan, mutta myös vähentää seksitauteihin liittyvää stigmaa, Pakarinen sanoo tiedotteessa.

Tutkimukseen osallistuneista nuorista 63 prosenttia oli seksuaalisesti aktiivisia. Heistä lähes kaikilla oli kokemuksia sekä yhdynnöistä että suuseksistä.

Kondomin käyttö oli kuitenkin epäsäännöllistä ja varsinkin pojilla seksitautitesteissä käyminen oli harvinaista.

– Nuorten seksuaalikäyttäytyminen on monimuotoista ja aktiivista heti alusta lähtien. Nuoren kanssa tulisi keskustella seksuaalisuudesta ilman ennakko-oletuksia. Terveydenhuollossa nuorten kanssa on tärkeää ottaa puheeksi erilaiset seksitavat, jotta muun muassa seksitautitestit osataan ottaa oikeasta paikasta, kuten tarvittaessa esimerkiksi suun limakalvolta.

Oppilaitoksissa toteutetulla seksuaalikasvatuksella on merkittävä rooli nuorten seksuaaliterveyden kannalta, koska koulujen kautta tavoitetaan suuri osa suomalaisista nuorista. Nuoret itse arvioivat oppilaitoksen tärkeimmäksi seksuaaliterveystiedon lähteeksi.

Käytännössä seksuaalikasvatuksen resurssit ovat kuitenkin pienet ja riippuvat paljon yksittäisten opettajien osaamisesta ja ajasta.

Marja Pakarisen hoitotieteen alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan Tampereen yliopistossa perjantaina 14. kesäkuuta.