Rintasyöpälääkkeissä on ollut jo jonkin aikaa saatavuusongelmia, joiden on arvioitu päättyvän vasta syksyllä. Tietyt rintasyövän hoitoon tarkoitetut lääkkeet ovat loppuneet kokonaan, ja myös rinnakkaisvalmisteiden saatavuus on heikkoa.

Minna Perälä kertoo tänään torstaina Iltalehdelle sairastuneensa rintasyöpään vuonna 2016. Tällä hetkellä syöpä on krooninen eli levinnyt elimistöön. Rintasyöpälääkkeiden loppuminen on aiheuttanut paitsi Perälälle myös monille muille rintasyöpää sairastaville ahdistusta.

– Olen kysynyt myös muilta kommentteja asiaan, ja useimmat tuovat esiin pelon ja pettymyksen, koska tuttu lääke puuttuu. Jotkut ovat joutuneet olemaan kokonaan ilman lääkettä, ja se on järkyttävää.

Fimean arvion mukaan Letrozol-nimistä lääkettä saadaan lisää vasta loka-marraskuussa.

Perälä kertoo, että esimerkiksi Letrozol-nimistä lääkettä on tällä hetkellä vaikeaa ellei jopa mahdotonta saada.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean arvion mukaan lääkettä saadaan lisää vasta loka-marraskuussa.

Letrozol on hormonaalinen rintasyöpälääke, joka pienentää elimistön estrogeenipitoisuutta, jolloin estrogeeneistä riippuvan rintasyövän kasvu saattaa estyä.

Apteekkariliiton viestintäproviisori Elina Aaltonen vahvistaa, että rintasyöpälääkkeiden saatavuudessa on tällä hetkellä ongelmia.

Femar-nimistä rintasyöpälääkettä, samoin kuin joitakin Letrozol-lääkkeen kaltaisia rinnakkaisvalmisteita ja niiden eri pakkauskokoja on kuitenkin Apteekkariliiton tietojen mukaan edelleen saatavilla.

Minna Perälä on kuullut muilta rintasyöpää sairastavilta, että jotkut ovat siirtyneet käyttämään Letrozolin sijaan muita rinnakkaisvalmisteita. Kaikille nämä eivät kuitenkaan täysin sovi, vaikka vaikuttava aine onkin sama.

– Yleisesti ottaen kyseessä on sama valmiste, vaikka se tuleekin eri valmistajalta. Pieniä eroja kuitenkin lääkkeiden välillä on, esimerkiksi lääkkeiden apuaineet, jotka vaikuttavat meihin potilaisiin eri tavoin, eivätkä kaikki sovi kaikille. Tutun ja turvallisen lääkkeen puuttuminen aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa, koska tarvitsemme lääkettä, Perälä kertoo.

– Itse en voi käyttää kuin Letrozol Accord -valmistetta, mutta sitä ei ole saatavilla. Toisen lääkkeen apuaineet aiheuttavat minulle huonoa oloa ja päänsärkyä.

Jos korvaava lääke on alkuperäistä kalliimpi eikä vaihtoehtoja ole, Kelalta voi hakea lääkkeisiin erityiskorvauspäätöstä.

Kilpailevat lääkeyhtiöt eivät välttämättä ole osanneet varautua menekin kasvuun.

Elina Aaltonen kertoo, että saatavuushäiriöongelmat voivat koskea mitä tahansa lääkevalmistetta. Saatavuushäiriöiden taustalla olevat seikat ovat niin monisyisiä, ettei vakavienkaan sairauksien hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden saatavuutta voida täysin taata.

– Yksittäisen lääkkeen kohdalla saatavuushäiriön syytä on hirveän vaikea arvioida, Aaltonen sanoo.

Yleensä suurimmassa osassa saatavuushäiriötapauksista apteekin varastoista löytyy puuttuvan lääkkeen korvaava rinnakkaisvalmiste.

Välillä kuitenkin myös rinnakkaisvalmisteet saattavat päästä loppumaan, jos ensin tietyn lääkkeen saannissa on ongelmia ja lääkkeenkäyttäjät siirtyvät tämän vuoksi sankoin joukoin käyttämään sen rinnakkaisvalmisteita.

– Lääkkeenkäyttäjän kannalta tällainen on toki hirveän huono tilanne. Kilpailevat lääkeyhtiöt eivät välttämättä ole osanneet varautua menekin kasvuun, eikä varastoja välttämättä saada heti Suomessa täydennettyä. Siinä voi kestää kauankin, Aaltonen kertoo.

Lääkkeiden saatavuusongelmien taustalla on osin syynä muun muassa lääketeollisuuden keskittyminen ulkomaille.

Toimitusketjut ovat pitkiä ja alttiita häiriöille, ja erilaiset ongelmatilanteet kesken ketjun saattavat viivästyttää lääkkeiden toimitusta merkittävästikin.

–Tietoomme ei toistaiseksi ole kuitenkaan tullut, että potilaan hoito olisi saatavuushäiriöiden takia kokonaan keskeytynyt, Aaltonen sanoo.

Lue myös:

“Tunnemme vihollisemme paremmin” – Tutkijoiden mukaan rintasyöpä leviää kahdessa–kolmessa aallossa (Mediuutiset 5.6.2019)

Suomalaistutkijat kehittivät rintasyöpään uuden hoitomuodon – Kasvainten kimppuun käydään immunoterapian ja diabeteslääkkeen yhdistelmällä (Mediuutiset 6.2.2019)

Lääkkeiden saatavuusongelmat näkyvät apteekeissa päivittäin (Mediuutiset 8.2.2019)

Lääkeyritykset: Suomen lääkemarkkinoiden pieni koko yleisin syy lääkkeiden saatavuusongelmiin (Mediuutiset 30.6.2017)

Fimea arvioi rintasyöpälääke pertutsumabin, jota EMA ehdottaa varhaisvaiheen rintasyövän adjuvanttihoidoksi (Mediuutiset 4.6.2018)