Suomessa on helmikuusta alkaen todettu noin sata sukupuoliteitse tarttunutta klamydiatapausta, joissa näytteet ovat olleet negatiivisia klamydian seulonnassa käytettävällä ensisijaisella seulontatestillä. Samat näytteet ovat kuitenkin olleet positiivisia toisilla klamydian osoitustesteillä.

Virheellisten näytteiden määrä on kuitenkin vain alle puoli prosenttia testatuista näytteistä. Niitä on löydetty Helsingin ja Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Satakunnan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien laboratorioissa sekä yksityislaboratorioissa.

Laboratorioissa käydään läpi vanhoja tuloksia, ja harkinnan mukaan potilaita voidaan kutsua uuteen testaukseen.

Vielä ei tiedetä, miksi pieni osa klamydiatartunnoista jää ensisijaistestissä toteamatta, kerrotaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tiedotteessa.

Ilmiö havaittiin ensimmäisenä Turun yliopistollisen keskussairaalan kliinisen mikrobiologian laboratoriossa, jossa sitä alettiin heti selvittää yhteistyössä muiden testiä käyttävien laboratorioiden, Helsingin yliopiston ja testin valmistajan kanssa. Samassa yhteydessä laboratoriot siirtyivät käyttämään varmistustestejä luotettavan klamydiatestauksen turvaamiseksi.

Ruotsissa todettiin noin kymmenen vuotta sitten sukupuoliklamydiakanta, joka oli muuntunut niin, että sitä ei havaittu kahdella yleisesti käytetyllä seulontatestillä. Ei tiedetä, onko nyt Suomessa esille tulleen ilmiön selityksenä samankaltainen klamydiabakteerien muuntuminen vai jokin muu syy. Mikään yksittäinen klamydiatesti ei ole aukoton ja myös näytteenoton huolellisuus ja näytetyyppi vaikuttavat testin luotettavuuteen.

Klamydia on yleinen seksitauti Suomessa. Viime vuonna tehtiin noin 280 000 klamydiatestiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämään tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin lähes 15 000 klamydiatapausta.

Suurin osa klamydiatartunnoista on oireettomia tai vähäoireisia. Naisilla oireina voi esiintyä virtsankirvelyä, lisääntynyttä valkovuotoa, alavatsakipuja ja välivuotoja. Miehillä oireina ovat kirvelyä virtsatessa ja harmaata vuotoa virtsaputkesta.

Tutkimuksiin kannattaa hakeutua, jos on seksitauteihin viittaavia oireita tai kumppanilla on todettu tai epäillään klamydiatartuntaa.