Lääkeyhtiö Orionin tammi­–maaliskuun 2020 liikevaihto oli 280 miljoonaa euroa ja liikevoitto 84 miljoonaa euroa. Vuosi sitten yhtiö teki 241 miljoonan euron liikevaihdolla 55 miljoonan liikevoiton.

– Orionin tammi-maaliskuun 2020 liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat selvästi vertailukaudesta. Kasvu johtuu pääosin COVID-19-pandemian aiheuttamasta lääkkeiden voimakkaasti lisääntyneestä kysynnästä. Joidenkin tuotteiden kohdalla kysynnän kasvu oli hamstrauksesta ja varastojen kasvattamisesta johtuva ohimenevä piikki, ja joidenkin tuotteiden kohdalla kysyntä on pysynyt normaalia korkeammalla tasolla tai jopa kasvanut entisestään, yhtiön toimitusjohtaja Timo Lappalainen sanoo yhtiön tiedotteessa.

Vuoden 2020 liikevaihdon ja liikevoiton odotetaan olevan samalla tasolla kuin vuonna 2019. Aiemmin liikevoiton odotettiin laskevan.

Orionin tehohoidossa käytetyn Dexdor-rauhoitteen liikevaihto laski vahvasta vertailukaudesta, mutta selvästi ennakoitua vähemmän. Koronavirustilanteen ja Euroopan markkinoilla olevien muiden rauhoitteiden puutteiden vuoksi Dexdor-lääkkeen kysyntä kääntyi voimakkaaseen nousuun maaliskuussa ja kysynnän ennakoidaan jatkuvan vahvana tulevina kuukausina.

Astman ja keuhkoahtaumataudin hoidossa käytetyn Easyhaler-tuoteperheen myynti kasvoi ennakoitua nopeammin etenkin erittäin vahvan maaliskuun ansiosta. Tuotteiden kysyntä on lisääntynyt muun muassa koronaviruksen vuoksi. Easyhaler-tuotteiden kysynnän arvioidaan jatkuvan ennakoitua korkeammalla tasolla ainakin toistaiseksi.

Etäpesäkkeettömän, tavanomaiselle hormonaaliselle hoidolle vastustuskykyisen eturauhassyövän hoitoon tarkoitettu Nubeqa-lääke sai myyntiluvan katsauskaudella tammikuussa Japanissa ja maaliskuussa EU:ssa.

Myynti ei kuitenkaan käynnistynyt Japanissa tai EU:ssa vielä ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Orion on oikeutettu saamaan Bayerilta etappimaksuina darolutamidin ensimmäisistä myynneistä Japanissa 8 miljoonaa euroa ja Euroopassa 20 miljoonaa euroa. Yhdysvalloissa tuote on ollut markkinoilla kesästä 2019 alkaen.

Koronavirustilanne aiheutti maaliskuussa itsehoitotuotteisiin ja geneerisiin reseptilääkkeisiin kohdistuneen hamstrausilmiön ja kysyntäpiikin, jonka seurauksena Erityistuotteet-yksikön liikevaihto kasvoi vahvasti. Orionin arvion mukaan näiden tuotteiden perustarve ei kuitenkaan olennaisesti ole muuttunut, ja siksi kasvun odotetaan tasaantuvan vuoden kuluessa.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.