Vaikuttavuussäätiö jakoi yhteensä kaksi miljoonaa euroa tukea yliopistojen ja yritysten yhteisille tutkimushankkeille. Yhdentoista tukea saaneen tutkimusryhmän joukossa on ainakin kolme, joiden tutkimus liittyy lääketieteeseen tai terveydenhuoltoon.

Muut hankkeet käsittelevät esimerkiksi ilmakehän pienhiukkasten mittaamisen teknologioita, maidontuotannon päästöjä, metsien roolia ilmaston säätelyssä ja erittäin hylkiviä pinnoitteita.

Vaikuttavuussäätiö on valtion vuonna 2019 perustama tutkimuksen vaikuttavuuden tukisäätiö, jonka tavoitteena on vahvistaa tutkimuksen public-private-yhteyksiä ja lisätä elinkeinoelämän ja tutkimuksen välistä yhteistyötä. Säätiön perimmäisenä tarkoituksena on vauhdittaa suomalaista elinkeinoelämää huippututkimuksen avulla.

Lääketieteen saralla esimerkiksi säätiö tukee 220 000 eurolla Helsingin yliopiston ja Orion Pharman tutkimusryhmien hanketta, jossa ensimmäistä kertaa Suomessa yhdistetään kemian uusimpia menetelmiä ja koneoppimista eli tekoälyä uusien lääkeaineiden tutkimuksessa.

Tavoitteena on lääkeainesynteesien optimointi ja tehokkaampien lääkkeiden valmistusreittien tunnistaminen ja sitä kautta lääkkeiden valmistusprosessien nopeuttaminen. Hankkeessa luodaan myös pohja seuraavan sukupolven kemistien koulutukselle, jotta heillä on tuntemus koneoppimisen ja synteesiteknologian uusia menetelmiä.

“Rahoitus mahdollistaa tutkimuksen, jolla on onnistuessaan selkeä vaikuttavuus”, sanoo tiedotteessa hanketta johtava tutkija, professori Jari Yli-Kauhaluoma Helsingin yliopistosta.

Optimizing synthesis of pharmaceuticals by machine learning-hankkeessa Yli-Kauhaluomalla on apunaan viiden kokeneen teollisen ja akateemisen tutkijan työryhmä.

Oulun yliopiston ja yrityskumppani Finnadvancen tutkimus sai myös rahoitusta Vaikuttavuussäätiöltä. Summa on 213 958 euroa.

Hankkeessa kehitetään ennakoivaa diagnosointia. Tutkimuksessa etsitään yksilöllistä lääkehoitoa nivelrikkoon ja luodaan samalla yksilöllisen lääkehoidon testausmenetelmä, joka voisi toimia muissakin sairauksissa sekä lääkeyhtiöiden että hoitavien lääkäreiden työkaluna.

“Luomme petrimaljan, joka sisältää nivelrikkopotilaiden sairaita soluja sekä erilaisia kanavia ja koteloita. Ainutlaatuista hankkeessa on se, että yksittäinen kotelo voi luomiemme antureiden avulla analysoida, toimiiko tietty lääkeaine sairaisiin soluihin vai ei”, kertoo hankkeen vastuullinen tutkija Gabriela S. Lorite Vaikuttavuussäätiön verkkosivuilla.

Organ-on-chip platform for in situ detection of osteoarthritis biomarkers (OASIS) -tutkimushankkeessa kehitettävä malli perustuu Finnadvancen biomimeettiseen luuytimen in vitro -malliin.

Rahoitukseen tuli 80 hakemusta. Yhteensä 11 rahoitettavaksi valitun hankkeen tutkimusryhmät tulevat Helsingin yliopistosta, Aalto-yliopistosta, Oulun yliopistosta, Tampereen yliopistosta, LUT-yliopistosta sekä Ilmatieteenlaitokselta.

Eri hankkeissa kumppaniyrityksiä ovat esimerkiksi Vaisala, Satellio Company, Orion Pharma, GE Healthcare, Finnos Oy, Valio, nLIGHT Oy, Danfoss Drives/Vacon, Finnadvance, Bluefors ja Polar Electro.