Lääketukku Oriola ja Euroapotheca-konserni yhdistävät apteekkiliiketoimintansa Ruotsissa.

Sopimuksella yhdistetään Oriolan Consumer-liiketoiminta-alueen muodostava Kronans Apotek ja Euroapothecan Apoteksgruppen uudeksi yhtiöksi.

Perustettavalla yhtiöllä on Ruotsissa yli 470 apteekkia, verkkoapteekkipalvelut, yli 2300 kokoaikaista työntekijää sekä 1,14 miljardin euron yhdistetty liikevaihto Ruotsissa vuonna 2020.

Uuden yhtiön odotetaan olevan liikevaihdolla mitattuna Ruotsin apteekkimarkkinoiden kolmanneksi suurin toimija, ja sen yhteenlaskettu markkinaosuus on arviolta 25 prosenttia, Oriolan tiedotteessa kerrotaan.

Euroapotheca on Pohjois-Euroopassa toimiva kansainvälinen konserni, joka hallinnoi apteekkiketjuja, online-apteekkeja ja lääketukkukauppoja Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Ruotsissa. Konserni työllistää yhteensä lähes 4 000 työntekijää. Euroapotheca osti Apoteksgruppenin vuonna 2018.

Oriolan Consumer-liiketoiminta-alueen yritysarvo on järjestelyssä noin 400 miljoonaa euroa. Apoteksgruppenin yritysarvo on noin 300 miljoonaa euroa.

Euroapotheca maksaa Oriolalle kertakorvauksena noin 24 miljoonan euron käteisvastikkeen 50/50 prosentin omistusosuuksien saavuttamiseksi.

Järjestelyn arvioidaan tuovan noin 25 miljoonan euron vuotuiset synergiaedut käyttökatetasolla.

Oriola-konserni tulee kirjaamaan vuoden 2022 konsernitilinpäätökseensä yritysjärjestelyyn liittyen kertaluonteisen noin 10 miljoonan euron tappion, sisältäen järjestelyyn liittyvät kulut.

"Suunniteltu järjestely on looginen askel Oriolan muutosprosessissa, ja järjestelyn myötä Oriola keskittyy yhteiskunnalliseen rooliinsa lääkkeitä jakavana infrastruktuurialan yrityksenä sekä palveluiden tarjoamiseen lääkeyrityksille ja apteekeille", kertoo Oriolan hallituksen puheenjohtaja Panu Routila tiedotteessa.