Tukkuliike Oriola kokeilee palvelua, jossa se toimittaa kaikki asiakkaan tilaamat tuotteet suoraan loppukäyttöpisteeseen asti. Toistaiseksi kysyntä on kuitenkin ollut vähäistä.

Perinteisesti kunnan hankintayksikkö tai sairaala kilpailuttaa tuotteita tai tuoteryhmiä yksi kerrallaan. Se saattaa hankkia tuotteita jopa yli sadasta eri paikasta, jotka kaikki toimittavat itse tuotteet keskusvarastoon.

- Tuotteittain kilpailuttamisen sijasta pitäisi katsoa kokonaistarvetta loppukäyttöpisteessä. Sekä tuotekokonaisuutta että tuotteiden toimittamista pitäisi kilpailuttaa yhtä aikaa, sanoo Oriolan terveydenhuollon kaupan johtaja Ilari Vaalavirta.

Muutama yritys toimittaisi kaiken

Vaalavirran mielestä olennaista olisi, että yksi tai korkeintaan muutama yritys toimittaisi kaiken tavaran, jota tarvitaan loppukäyttöpisteessä. Näin kustannukset pienenisivät ja kokonaisuus pysyisi hallinnassa nykyistä paremmin.

- Nyt asiakkaan täytyy itse toimia integraattorina, koska miltään toimittajalta ei löydy täyttä valikoimaa.

Vaalavirta uskoo, että kokonaisuuden parempi hallinta johtaisi myös siihen, että laatuseikkoihin kiinnitettäisiin nykyistä enemmän huomiota.

- Nykymallissa huomio ei ole laadullisissa mittareissa, kun toimitetaan vain laatikoita. Uudessa mallissa fokus siirtyisi yksittäisestä tuotteesta loppukäyttäjän tarpeeseen.

Vaalavirran mukaan esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa perusterveydenhuolto käyttää vain yhtä tavarantoimittajaa, joka huolehtii kaikesta toimituksesta.