Oppositiopuolueet perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike nyt aikovat jättää yhteisen välikysymyksen hallituksen sote-uudistuksesta.

Maanantaina pidetyssä oppositiopuolueiden yhteisessä tiedotustilaisuudessa puolueiden edustajat totesivat, että uudistus ei nopeuta hoitoon pääsyä eikä hillitse kustannusten kasvua.

Sen sijaan uudistus lisäisi oppositiopuolueiden mukaan kustannuksia entisestään.

– Suurin ongelma mielestämme on kustannusten kasvu, joka uhkaa heikentää palveluja. Rahoituspohja on riittämätön ja ilman rahaa tällaisia uudistuksia ei ole mahdollista tehdä, kansanedustaja Arja Juvonen (ps) sanoo.

– Hoitoon pääsyä tässä ei ratkaista, hän jatkaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavion mukaan hallitus vie hätiköiden valmisteltua sote-uudistusta runnoen läpi eikä uudistus vastaa niihin ongelmiin, joiden varjolla sitä tehdään.

– Kun lähdetään korjaamaan jotain, mikä ei ole rikki, on suuri riski, että lopputulos on entistä heikompi, Tavio sanoo.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo, että sote-uudistus jäykistää palveluiden tuottamiseen tapaan, mikä johtaa hoitoonpääsyjonojen pidentymiseen ja vie mahdollisuuden kustannusten säästöltä.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoo, että sellaista uudistusta ei pidä puskea läpi, joka hajottaa hyvin toimivat rakenteet.

Hän tuo myös esiin sen, että uudistuksen yhtenä keskeisenä tavoitteena on ollut vahvistaa työtä ja luoda integraatiota varhaisen puuttumisen palveluille, jotta painopistettä voitaisiin siirtää ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen.

– Valitettavasti tämä malli jättää integraation ulkopuolelle merkittävän osan suomalaisista. Tämä ei vie alkuperäisiä tavoitteita eteenpäin.

Liike nytin puheenjohtaja Harry Harkimon mukaan uudistus ei vastaa sote-alan suurimpaan ongelmaan eli resurssipulaan.

Hän kiinnittää huomiota siihen, että Suomessa sote-alan resurssit ovat 30 prosenttia vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Harkimon mukaan tärkeintä olisi lisätä sote-alan henkilöstöresursseja ja kuroa umpeen ero muihin Pohjoismaihin.

– Tämä sote-uudistus ei tätä korvaa.

Harkimo näkee ongelmallisena myös sen, että uudistuksessa julkinen ja yksityinen terveydenhoito pidetään erillään vaikka julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyön lisääminen toisi hänen mukaansa kustannustehokkuutta.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että oppositiopuolueiden on määrä jättää välikysymys hallitukselle virallisesti tiistaina kello 9.