Lääketieteen opiskelijoilla todettuihin koronavirustartuntoihin on suhtauduttu liian jyrkästi, ilmaisevat Suomen Medisiinariliitto, Nuorten Lääkärien Yhdistys ja Lääkäriliito.

– Tartuntoja seuranneet karanteeni- ja etäopetuspäätökset ovat koskeneet esimerkiksi koko lääketieteellisen opetuksen järjestämistä, ja seurauksena on ollut satojen lääketieteen opiskelijoiden siirtyminen väliaikaisesti etäopetukseen, liitot sanovat yhteisessä kannanotossaan.

Niiden mielestä erityisesti kliinisen opetuksen osalta rajoitustoimet on kohdistettava vain sairastuneisiin ja tartunnanjäljityksessä altistuneiksi todettuihin opiskelijoihin, ei koko kurssiin tai tiedekuntaan.

– On todennäköistä, että tartuntoja tullaan toteamaan kaikissa tiedekunnissa ja on hyvinkin mahdollista, että opetuksen rajoitustoimiin joudutaan turvautumaan useaan kertaan myös samassa yliopistossa.

Liittojen mielestä yliopistojen ja koulutussairaaloiden on pyrittävä jo ennakoivasti suunnittelemaan toimenpiteet, joiden avulla koulutusta voidaan tartuntojen ilmetessä jatkaa mahdollisimman suurella osalla opiskelijoista mahdollisimman nopeasti.

Rajoitusten kohteeksi määrätyille opiskelijoille tulee järjestää korvaava kliininen opetus ilman että opinnot tai työoikeudet viivästyvät.

Liittojen mielestä myös opiskelijoita tarpeettomasti syyllistävää kieltä tulee välttää.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti?

Kirjautumalla tästä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.