Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön asiakkaat voivat syyskuun alusta alkaen saada selvyyden seksitautiepäilyynsä kotoa käsin.

Etätestauksen avulla voidaan toistaiseksi testata klamydia ja tippuri. Suomessa todetaan vuosittain noin 13 000 klamydiatapausta. Niistä valtaosa on alle 30-vuotiailla.

YTHS:n tekemien klamydiatutkimusten lukumäärä on noussut tammikuu 2010 - heinäkuu 2015 noin 27 prosentilla. Tippuritartuntoja havaitaan koko Suomessa vuosittain noin kolmesataa, mutta niiden määrä on lisääntymään päin.

Asioinnin kolme vaihetta

1. Asiakas tunnistautuu sähköisesti ja kirjautuu järjestelmään. Sen jälkeen hän tilaa kotinäytteenottopaketin.

2. Paketin saavuttua asiakas ottaa virtsanäytteen ja lähettää näyteputken saamassaan pakkauksessa laboratorioon tutkittavaksi ilman postikuluja.

3. Asiakas saa tekstiviestinä vastauksen testin valmistumisesta. Tuloksen voi tarkistaa portaalissa.

Opiskelijan testitulos menee tiedoksi myös YTHS:n toimipisteeseen. Jos hän ei positiivisen löydöksen sattuessa kohdalle ota itse yhteyttä YTHS:ään hoidon saamiseksi, terveydenhuollon ammattilainen ottaa yhteyden opiskelijaan ja pyrkii ohjaamaan hoitoon.

Etätestaus on tarkoitettu valtakunnallisesti kaikille YTHS:n palvelujen piirissä oleville opiskelijoille. Myös Tampereen kaupunki ottaa sen samanaikaisesti käyttöön. Etäpalvelua on jo pilotoitu Vantaalla jo runsaan vuoden.

Sähköisen palvelun tuottaa Yhtyneet Medix laboratoriot Oy.

Joko tutustuit? Mediuutisten sisältö ja tiedeuutisia osoitteessa Summa.mediuutiset.fi

-------

TILAA Mediuutisten viikottainen uutiskirje tästä.