Syksy on korkeakouluopiskelijoille perinteisesti juhlan aikaa, kun uudet opiskelijat tutustutetaan opiskelijakulttuuriin baarikierrosten, juomalaulujen ja ryhmäytymisleikkien kautta. Tavallisena syksynä opiskelijat täyttävät opiskelijakaupunkien yökerhot jopa useana arki-iltana viikossa.

Lähiviikkojen aikana noin 50 000 uutta opiskelijaa aloittaa korkeakoulutaipaleensa. Suurin osa ammattikorkeakouluista käynnisti lukuvuotensa tällä viikolla. Yliopistot seuraavat noin viikolla perässä.

Vallitsevan koronatilanteen vuoksi moni opiskelijajärjestö on perunut syksyn tapahtumia ja yökerhoissa järjestettäviä tapahtumia on siirretty ulos, vaikka Suomessa ei tällä hetkellä ole voimassa kokoontumisrajoituksia eikä ravintoloiden toimintaa ole rajoitettu.

Myös ylioppilas- ja opiskelijakunnat ovat antaneet suosituksia turvallisempien tapahtumien järjestämiseen. Turun yliopiston ylioppilaskunta neuvoo järjestöjä muun muassa keräämään tapahtumien osallistujien nimet ylös. Tampereen yliopiston ylioppilaskunta puolestaan perui kaikki ylioppilaskunnan järjestämät yli 50 henkilön tilaisuudet syyskuun loppuun saakka.

Monessa opiskelijajärjestössä tapahtumia ollaan kuitenkin järjestämässä edelleen melko tavalliseen tapaan. Se tarkoittaa satoja ihmisiä yhteen kokoavia alkoholisävytteisiä tilaisuuksia.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi kertoo, että opiskelijatapahtumat herättävät huolta. Tavallisenakin syksynä YTHS:n vastaanotoilla riittää flunssapotilaita ruuhkaksi asti.

– Kaikki massatapahtumat, joihin liittyy se, että ihmiset on yhdessä sisätiloissa ilman, että turvaväleistä on mahdollista pitää huolta, herättävät huolta. Huoli on, että opiskelijatapahtumat näkyvät pian tartuntaluvuissa.

Metsäniemen mukaan opiskelijatapahtumat muodostavat otollisen ympäristön tautien leviämiselle. Hänen mielestään relevantti huoli on myös se, että jotkut opiskelijat menevät tilaisuuksiin oireisina, koska paine osallistua on kova.

– Maalaisjärjellä ajatellen opiskelijabileet ovat erityisen otollinen ympäristö pöpöjen leviämiseen, kun monesti käytetään alkoholia ja ahtaudutaan pieniin tiloihin. Varsinaista näyttöä siitä ei vielä ole, mutta kun ajatellaan koronaepidemian alkua ja esimerkiksi Tirolin hiihtokeskusten supertartuttajia, niin opiskelijabileet ovat luonteeltaan hyvin samanlaisia tilaisuuksia.

Metsäniemi ei mielellään heristele opiskelijoille sormea, sillä opiskelijatapahtumia järjestäminen on voimassa olevien rajoitusten puitteissa sallittua.

– Lääkärin ja terveyspalvelusta vastaavan johtajan näkökulmasta toivoisin, että nyt varmistettaisiin yhteiskunnan normaali toiminta, eli se, että ihmiset pääsisivät töihin, päiväkoteihin ja kouluihin. Kaikki muu tulisi rajoittaa minimiin, etenkin tällaiset koronan kannalta vaaralliset tilanteet, kuten yökerhotilaisuudet ja vapaa-ajan matkustaminen.

Metsäniemen mukaan YTHS ei tee koronatestejä, sillä ministeritasolla on sovittu, ettei testauskapasiteettia hajauteta. Säätiö ohjaa koronaepäilyt julkisen terveydenhuollon piiriin.

Maailmalla koronavirus on levinnyt tehokkaasti juuri yökerhoissa. Esimerkiksi Espanjassa koronan toinen aalto on iskenyt erityisesti viihderavintoloihin ja nuoriin aikuisiin.

Myös Suomessa nuorten osuus koronatilastoissa on kasvanut. Mahdollisia joukkoaltistumisia on raportoitu elokuussa muun muassa Helsingissä ravintola Kaivohuoneella sekä Tampereella Bar Ihkussa.

Varsinaisia tartuntaketjuja yökerhoihin ei ole kuitenkaan vielä yhdistetty.

Monen opiskelijakaupungin baarit ja yökerhot ovat hyvin riippuvaisia opiskelijatapahtumista. Suomalaiset juhlivat tavallisesti viikonloppuisin, mutta opiskelijabileet tuovat kassavirtaa myös arkipäiviin.

Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston siirtäessä opettajakoulutuksensa muutama vuosi sitten Savonlinnasta Joensuuhun, kaatui mukana kaupungin yöelämä.

Ravintolayhtiö NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström kertoo, että syksyn opiskelijatapahtumat ovat näkyvä siivu yhtiön liiketoiminnasta.

– Syyskuussa opiskelijatapahtumat ovat iso osa meidän liiketoimintaa varsinkin arkikaupassa. Opiskelutapahtumien puute vie myyntejä ja henkilökunnan tunteja pois. Täytyy kuitenkin laittaa asia isompaan kontekstiin ja meidänkin on tärkeää katsoa pitkällä tähtäimellä, Vikström sanoo.

– Teemme nyt kaikkemme, että noudatetaan aluehallintovirastojen suosituksia ja hygieniasiat on kunnossa. Toistaiseksi ei ole tiedossa yhtään yökerhoista liikkeelle lähtenyttä tartuntaketjua ja teemme kaikkemme, ettei niitä tulisikaan.