Vahvojen kipulääkkeiden huumekäyttö on jalkautunut Suomeen. Opioidiriippuvuus on useissa A-klinikan yksiköistä jo yleisin syy päihdehoitoon hakeutumiseen.

Suomessa on vuosittain lähes 200 yliannostuskuolemaa, joista noin 150:ssä opioidit on arvioitu päätekijäksi.

Historiasta löytyy muitakin esimerkkejä, joissa "viattomista" lääkkeestä on tullut tappavia huumeita. Yksi niistä on heroiini, jota vielä sota-aikana käytettiin yleisesti rintamalla yskänlääkkeenä. Virallisesti heroiini poistui apteekkien rekisteristä vuonna 1957.

Opiodien väärinkäytöstä ei pidä ainakaan vaieta.

Yhdysvalloissa opioidikriisi muistuttaa jo katastrofia, väärinkäyttöön liittyviä kuolemia on noin 48 000 vuodessa. Kesällä presidentti Donald Trump julisti kansallisen terveyskriisin opioidien väärinkäytön vuoksi. Suuri syy Yhdysvaltojen kärjistyneeseen tilanteeseen on opioidilääkkeiden harhaanjohtava markkinointi.

Asiantuntijat vakuuttavat, että vastaavaa tilannetta tuskin on tulossa Suomeen. Valviran lääkintöneuvoksen Kaisa Rialan mukaan Yhdysvaltojen kaltaiselta valtakunnalliselta ongelmalta vältytään, jos asia pysyy tietoisuudessa.

Opioidien käytön lisääntyminen näkyy myös työkyvyttömyyseläkehakemuksissa. Vakuutusyhtiö Varman ylilääkärin Jan Schugkin mukaan työkyvyttömyyseläkeperusteissa on joskus vaikea tietää, kumpi on tärkeämpi syy, itse sairaus vai kipulääkitys.

Schugk on nähnyt lääkkeiden väärinkäytön lisääntymisen konkreettisesti kotikulmillaan Hämeenlinnassa.

– Minulla on tapana koiraa ulkoiluttaessani kerätä roskia. Valitettavan usein löydetty roska on tyhjä kipulääkeliuska.

Opioidit ovat tärkeitä kipulääkkeitä syöpäpotilailla, mutta väärinkäytettyinä tappavia. Siksi väärinkäytöstä ei pidä ainakaan vaieta, vaan tuoda sitä aiempaa voimakkaammin esiin.

Kirjoittaja on Mediuutisten toimittaja.

Lue lisää opioideista:

IL: Lääkejätti Johnson & Johnson joutuu mittaviin korvauksiin opioidikriisin edistämisestä (MU 27.8.2019)

Ruotsi ja Tanska jakavat opioidien väärinkäyttäjille naloksonia kotiin yliannostusten varalle – Entä Suomi? (MU 8.8.2019)