Yhdysvaltojen terveysviranomainen (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) julkaisi eilen tuoreimmat luvut keuhkovaurioista ja kuolemista, jotka ovat varmistetusti tai todennäköisesti aiheutuneet sähkötupakan tai muiden höyrynä hengitettyjen tuotteiden käyttämisestä.

Kaksi viikkoa sitten keuhkovaurioita oli todettu 1888 amerikkalaisella, nyt tapauksia oli kertynyt 2172. Keuhkovaurioihin oli 29. lokakuuta mennessä kuollut 37 amerikkalaista, nyt 13. marraskuuta heitä oli 42.

Näihin tuotteisiin liittyvä terveyskriisi ei siis ole Yhdysvalloissa vielä ohi.

Viikko sitten torstaina CDC kuitenkin uutisoi edistymisestä kriisiin liittyvissä tutkimuksissa.

Kyse on tutkimuksesta, jossa 29 sairastuneen sähkötupakoitsijan keuhkoista otetuista nestenäytteistä eli BAL-keuhkohuuhtelunäytteistä testattiin lukuisia eri tuotteita. Kaikilta heiltä löytyi näytteistä yhtä ainetta, e-vitamiiniasetaattia.

Se on nyt ykkösepäilty höyrystelijöiden terveysongelmien lähteeksi.

Tutkimukseen osallistuneiden, höyryä hengittäneiden näytteistä 82 prosentissa oli kannabikseen liittyvää THC:tä (tetrahydrokannabinoli ) ja 62 prosentissa nikotiinia.

Onko nyt siis löytynyt syy sähkötupakan vaarallisuuteen? Filhan asiantuntijalääkärin Maria Juuselan mielestä ei ole.

– Kuten CDC:n sivuilla todetaan, selvittelyt ovat kesken. Tutkimustulokset nostivat BAL-keuhkohuuhdenäytteistä löytyneen E-vitamiiniasetaatin yhdeksi potentiaaliseksi tekijäksi näihin vakaviin keuhkovaurioihin, mutta tuskin yksi yksittäinen aine tai kemiallinen yhdiste selittää näitä moninaisia ja vakavia sairaustapauksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiatuntija Hanna Ollila ei myöskään vielä julista vaping-tuotteiden terveysvaikutuksia selvitetyiksi.

Hänen mukaansa nyt tehdyt löydökset antavat tärkeää tietoa siitä, miten keuhkot lähtevät puolustautumaan sähkösavukkeista hengitettyjä kemikaaleja vastaan ja miten nopeasti vakavat vauriot voivat syntyä.

– Valtaosa sairastuneista on kuitenkin käyttänyt kannabistiivisteitä tai sekoittanut niitä nikotiininesteisiin eli nyt tiedetään lisää vasta tietyntyyppisten sähkösavukenesteiden käytön seurauksista, Ollila sanoo.

CDC:n raportissa 11 prosenttia sairastuneista oli käyttänyt höyrystimessään vain nikotiinia, eli kannabis ei ollut osallisena.

Jos kyseessä olisi lelu tai lääkeaine, ainakin Suomessa olisi toimittu toisin.

Hanna Ollila toivoo, että uutisointi on lisännyt sähkötupakkaa käyttävien pohdintaa siitä, millaisia nesteitä käyttää ja miten niitä yhdistelee.

– Jos on vaihtanut tupakoinnista sähkötupakkaan, ei tietenkään kannata palata tupakointiin, mutta jos todella haluaa pitää keuhkoistaan huolta, niin kannattaa pyrkiä eroon myös sähkötupakasta.

Maria Juusela muistuttaa, että vaping-tuotteiden perusterveille käyttäjilleen aiheuttamat arvaamattomat keuhkovauriot ovat pysyviä ja vaikeuttavat esimerkiksi hapen saantia lopun elämää.

– On käsittämätöntä, että näitä tuotteita ei vedetä markkinoilta. Jos kyseessä olisi lelu tai lääkeaine, niin ainakin Suomessa olisi jo toimittu toisin, Juusela sanoo.

*

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla digipalveluumme täällä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi ilmaiseksi.

*

Lue myös: