Tiistaina Euroopan lääkevirasto EMA:n rokotejohtaja Marco Cavaleri kertoi italialaislehti Il Messaggerolle, että Astra Zenecan rokotteiden ja veritulppatapausten välillä on yhteys.

Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, mikä yhteyden aiheuttaa.

Samalla Euroopan lääkevirasto tutkii nyt, voiko veritulppatapausten syy olla rokotustekniikassa, eli miten rokote potilaalle annetaan. Erityisesti huomio on keskittynyt aspirointiin.

Lihaksensisäistä rokotusta annettaessa aspiroinnilla voidaan varmistaa, että rokoteneula ei ole verisuonessa, vaan että rokote annetaan lihakseen. Aspirointi tehdään hieman rokoteruiskua taaksepäin vetämällä. Jos vedon mukana tulee verta, neula on suonessa.

Tanskassa ja Ruotsissa aspirointia suositellaan nyt varotoimenpiteenä, Norjassa ja Suomessa ei. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kommentoi Sveriges Radiolle, että aspiroinnin suosittelemisen tueksi ei ole riittävää tutkimuspohjaa.

Ruotsille riittää koronarokotteita

Rokotekoordinaattori Richard Bergström puolestaan kertoi Ruotsin radiolle, että kesäkuussa Ruotsi voi saada liki miljoona rokoteannosta viikossa. Samalla maassa varaudutaan jakamaan rokotteita koko kesän.

Bergström arvioi vielä vuodenvaihteessa, että rokotteiden avulla Ruotsissa olisi saavutettu laumasuoja juhannukseen mennessä. Rokotetoimitukset EU:ssa ovat kuitenkin takkuilleet koko kevään, ja erityisiä vaikeuksia on ollut ruotsalais-brittiläisellä Astra Zenecalla.

Nyt jo tällä viikolla Ruotsiin odotetaan saapuvan yli puoli miljoonaa annosta, kun vielä viime viikolla rokotteita saapui 275 280 annosta. Tällä viikolla Ruotsiin on saapumassa poikkeuksellisen paljon Astra Zenecan rokotteita, peräti 252 000 annosta. Kahdella edellisellä viikolla Ruotsiin saapui kumpanakin 26 400 Astra Zenecan annosta.

Noin kaksi viikkoa sitten Italiasta löytyi Astra Zenecan 29 miljoonan rokoteannoksen erä. Yhtiön mukaan näistä 16 miljoonaa annosta oli tarkoitus jakaa EU-maille maaliskuun lopun ja huhtikuun alun aikana.