Saksassa odotetaan tuhansiin kauppoihin ja apteekkeihin vielä tällä viikolla koronaviruksen pikatestejä, joita kuka tahansa voi ostaa ja tehdä testin itselleen tarvittaessa.

Viranomaiset ovat hyväksyneet neljä pikatestiä, ja hyväksyntää odottaa toistakymmentä testiä lisää.

Testit maksavat 5-15 euroa, mutta vielä jokin aika sitten saksalaispoliitikot julistivat, että testejä aletaan jakaa kansalaisille ilmaiseksi. Siitä ei nyt enää juuri puhuta.

Maassa odotetaan laajasti, että sulkuja voidaan alkaa purkaa pikatestien avulla.

Varsinkin kauppa ja ravintolat uumoilevat, että pikatestit vievät ne ulos pandemiasta ja sulusta. Ravintolat ovat olleet kiinni viime vuodesta lähtien, mutta nyt ala haluaa ehdottaa pikatestejä asiakkaille tehtäviksi ovella sekä päästä avaamaan ravintolat.

Monissa kaupungeissa kuten Hampurissa suunnitellaan pikatestikeskuksia, joissa koulutetut henkilöt ottaisivat pikatestin. Negatiivisesta tuloksesta saisi digitaalisen passin, joka olisi voimassa muutaman päivän. Passi oikeuttaisi liikkumiseen kaupoissa, ravintoloissa tai muualla julkisissa paikoissa.

Testiasemia tulisi lentokentille, teiden varsiin ja rautatieasemille. Isoja tapahtumia ei toistaiseksi ole tarkoitus järjestää pikatestien avulla.

Maallikon pikatestit otetaan nenän kautta tai syljestä, tosin niitä ei ensi tietojen mukaan kannata ottaa ennen kuin on kulunut pari päivää epäillystä tartunnasta.

Baijerin yleisradioyhtiön Bayerischer Rundfunkin mukaan pikatestin nenänäytettä ei tarvitse kaivaa kovin syvältä nenästä.