Euroopan unioni on saanut kovaa kritiikkiä jäätyään Britanniasta ja Yhdysvalloista jälkeen rokotustahdissa – ja on itsekin arvostellut kovin sanoin rokotevalmistajia niiden epäonnistumisista.

Sosiaalisessa mediassa huomautetaan nyt vaihtoehtoisena näkökulmana, ettei EU:n rokotustahti kaikesta huolimatta globaalissa tarkastelussa ole huono.

France 24 -kanavan Brysselin-kirjeenvaihtaja Dave Keating jakoi Twitter-tilillään graafin, joka kuvaa suuntaa-antavasti eri maiden rokotuskattavuutta 18. päivänä maaliskuuta. Kuvassa näkyy, kuinka yli 20 EU-maan rypäs on listauksen yläpäässä heti Israelin, Yhdistyneiden Arabiemiraattien, Chilen, Ison-Britannian, Yhdysvaltojen ja Serbian perässä.

Tviitin on jakanut myös THL:n tutkimusprofessori ja epidemiologi Markku Peltonen, joka tunnetaan epidemiatilanteen tilastoseurannastaan.

– Välillä hyvä ottaa hieman perspektiiviä arvioihin mikä esimerkiksi EU:n rokotustahti on, Peltonen kirjoittaa.

Dave Keating itse kehottaa twiitissään mediaa rauhoittumaan ”EU:n rokotuskatastrofia” kuuluttavien otsikoiden kanssa.

– EU on ollut vaikeuksissa joihinkin muihin verrattuna, mutta tältä tilanne näyttää globaalissa kontekstissa. Sanotteko siis, että kaikissa muissa maissa paitsi Israelissa, USA:ssa, Britanniassa, Arabiemiraateissa, Chilessä ja Serbiassa on käynnissä rokotuskatastrofi, Keating kysyy.

Keatingin jakamassa tilastokuvaajassa näkyy eri maissa 18. maaliskuuta mennessä annettujen koronarokotusten määrä 100 asukasta kohti väestötasolla. Kaikki rokotukset on tilastossa laskettu ensimmäisiksi rokoteannoksiksi, joten se antaa vain suuntaa-antavan kuvan rokotettujen kokonaismäärästä. Eri maat ovat painottaneet eri tavoin toisen rokoteannoksen antamisen ajankohtaa.

Esimerkiksi Suomessa ensimmäisen annoksen rokotuskattavuus olisi kuvaajan mukaan noin 13,7 prosenttia, kun THL ilmoittaa tuoreimmassa tilastopäivityksessään, että ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut 13,2 prosenttia väestöstä. Tämän lisäksi 1,6 prosenttia suomalaisista on saanut myös toisen annoksen.

Euroopan tautivirasto ECDC:n seurannan mukaan koko EU-alueella noin 10,4 prosenttia väestöstä on saanut ensimmäisen annoksen ja 4,5 prosenttia väestöstä ”täyden rokotuksen” eli myös toisen annoksen. Suomi on siis ensimmäisen annoksen kattavuudessa edellä EU:n keskiarvoa, mutta toisen annoksen osalta jäljessä.

Keating on korostanut kuvaajasta ”kärkipään” EU-maiden ryhmää, johon kuuluu 24 maata, joissa rokotuskattavuus liikkuu kuvan tilastointitavan mukaan 10–20 prosentin välillä. EU-maiden hännänhuiput ovat Bulgaria ja Latvia, joissa on rokotettu vasta noin viisi prosenttia väestöstä.

Britanniassa rokotekattavuus olisi kuvaajan tilastointitavalla jo yli 40 prosenttia ja Yhdysvalloissa lähes 35 prosenttia väestöstä. Israelissa jo valtaosa rokotuksen halunneista aikuisista on saanut ainakin ensimmäisen rokoteannoksen.

Dave Keating huomauttaa toisessa Twitter-viestissään, että mikään maa, ei edes Israel, ei ole vielä saavuttanut yleisen tavoitetason mukaista rokotekattavuutta, jossa 70 prosenttia väestöstä olisi rokotettu kahdesti.

LUE MYÖS: