Valtakunnalliseen rokotusohjelmaan kuuluvan hinkuyskärokotuksen ansiosta tautia on saatu vähennettyä, mutta ei täysin torjuttua. Nykyrokotteet antavat hyvän suojan vain muutamaksi vuodeksi. Tähän halutaan muutos.

Turun yliopistossa ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on alkamassa kansainvälinen monikeskustutkimus tehoste- ja uusien rokotteiden kehittämiseksi. Tutkimuksessa ei kuitenkaan tutkita varsinaisesti uutta rokotetta, vaan selvitetään verinäytteistä uusilla ja monipuolisilla laboratoriomenetelmillä, miten suoja hinkuyskää vastaan kehittyy eri-ikäisessä väestössä.

– On ilmeistä, ettei hinkuyskää saada nykyisillä rokotteilla täysin torjuttua ja uusia rokotteita tarvitaan. Tämä kehitystyö on käynnissä, mutta ratkaisua ei ole odotettavissa lähivuosina. Muuttuneessa tilanteessa on tullut ajankohtaiseksi pohtia myös Suomessa rokotusohjelman riittävyyttä ja mahdollisia muutostarpeita taudin tehokkaaksi torjumiseksi, kertoo käynnistyvän hinkuyskärokotetutkimuksen johtaja lastentautiopin professori Jussi Mertsola.

Tutkimukseen etsitään parhaillaan terveitä koululaisia ja aikuisia. Työn on tarkoitus käynnistyä vielä tässä kuussa.