Omikronin ja Delta-variantin levitessä rokottaminen on yksi tehokkaimmista tavoista vähentää vakavia sairastumisia ja ehkäistä sairaaloiden kuormittumista.

Rokotteita Suomessa on, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan tarvitaan lisää rokottajia.

Monen kunnan rokotusvauhti kasvaa, jos terveyspalveluyritysten roolia kasvatetaan.

”Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on aloittanut neuvottelut yritysten kanssa yhteistyön lisäämisestä rokotuksissa. Meilläkin resurssit ovat tiukoilla mutta olemme mielellämme mukana talkoissa”, sanoo Terveystalon johtava ylilääkäri Petri Bono.

Yleensä rokotusten järjestämisestä vastaa kunta. Uudellamaalla neuvotteluvastuu on siirretty sairaanhoitopiirille, jotta kaikkien kuntien ei tarvitse neuvotella erikseen jokaisen yrityksen kanssa.

Terveystalo on jo toiminut julkisen terveydenhuollon kumppanina yli sadassa kunnassa. Suurin osa rokotuksista on tapahtunut työterveyden kautta. Terveystalo on antanut jo lähes 45 000 henkilölle ensimmäisen ja toisen rokotusannoksen.

”Työterveyden laajempi mukaan ottaminen nostaisi erityisesti ensimmäisen ja toisten rokotusannosten kattavuutta. Työterveydelle on esimerkiksi helppo rokottaa ihmisiä, jotka ovat töissä kaukana kotipaikkakunnastaan”, sanoo Bono.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmasen mukaan Tampereella on käynnissä sisäiset keskustelut yksityisen työterveyden ottamisesta laajemmin mukaan rokotuksiin.

”Terveydenhuollossa on pulaa työntekijöistä vähän kaikkialla, ja se koskee myös rokottamista", sanoo Kuosmanen.

Väli lyhenee, tahti kovenee

Mahdollinen rokotusvälin lyhentäminen kolmeen kuukauteen edellyttäisi Tampereella rokotustahdin kaksinkertaistumista joinakin viikkoina. Rokotusvälin tiivistyminen kasvattaisi siis rokottajien tarvetta entisestään.

Aamulehden mukaan Tampereella on 188 000 henkilöä, jotka voisivat tällä hetkellä saada kolmannen rokotuksen. Nyt niitä menee viikossa 2500 - 3000.

Tampereella rokotuskattavuus on ensimmäisen ja toisen rokotteen osalta koko maan keskiarvon yläpuolella, kolmannen rokotteen osalta hivenen alapuolella.

”Olemme käyttäneet rokotusbussia liikekeskuksissa, Keskustorilla sekä muun muassa Hakamäen hallissa. Hatanpään terveysasemalla olemme pitäneet walk in -rokotuspistettä. Koronapassin käyttöönoton jälkeen kävijämäärät ovat kasvaneet merkittävästi.”

Kuosmasen mukaan moni rokottamaton ei lähtökohtaisesti vastusta rokotuksia. Usein kyse on siitä, että rokotus on vain syystä tai toisesta jäänyt hakematta.

Mia Kontio muistuttaa, että juuri nyt tärkeintä olisi saada yli 60-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville kolmas annos sekä ensimmäinen ja toinen annos niille, joilla ei vielä niitä ole.