Etelä-Karjalassa vuodeosastoilla koronaa sairastavien potilaiden on määrä lisääntynyt ja määrän oletetaan lisääntyvän edelleen.

Infektioylilääkäri Pekka Suomalainen sanoo tiedotteessa, että koronaepidemian luonne on muuttunut.

”Meillä Etelä-Karjalassa, kuten muuallakin, on nyt huomattavan paljon enemmän tartuntoja kuin vain jokunen viikko sitten. On helppo ennustaa, että ainakin rokottamattomat tulevat saamaan nyt tartunnan, lisäksi monet rokotetutkin”, hän sanoo.

Yli 90 prosenttia Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) alueen yli 12-vuotiaista asukkaista on saanut ensimmäisen koronarokoteannoksen ja 87,3 prosenttia kaksi annosta. Etelä-Karjalassa lähes puolet 65 vuotta täyttäneistä kansalaisia on saanut jo kolme rokotusta.

”Sairaalahoitoon hakeutuneista on viime viikkoina lähes jokainen ollut täysin rokottamaton.”

Tehohoito ei ole tähän mennessä kuormittunut.

Ilmaantuvuus noussut

Alueen koronatautitapausten määrä lisääntyy nopeasti. Kaikista näytteistä noin 11,3 prosenttia on positiivisia. Ilmaantuvuusluku on 449,2 per 100 000 asukasta kahden viikon ajalta. Luku on huomattavan korkea aikaisempaan nähden.

”Tilanne on omikronin myötä muuttunut radikaalisti sekä jäljityksen että sairastuneiden runsaan määrän takia. Näytteisiin hakeutuvat tällä hetkellä eritoten 40–59-vuotiaat kansalaiset, kun positiivisia tartuntoja löydetään eniten 20-29 -vuotiaiden joukosta”, kertoo ylilääkäri Minna Häyhä tiedotteessa.

Tartunnanjäljityksessä on tällä hetkellä noin 3 vuorokauden viive suuren positiivisten testitulosten takia.

”Kaikkia koronapositiivisia ei enää välttämättä pystytä tavoittamaan, vaan laadimme parhaillaan ohjeistusta siitä, miten Eksoteen voi olla yhteydessä, jos tarvitsee esimerkiksi tartuntatautilain mukaista päivärahatodistusta tai arviota terveydentilansa vuoksi”, Häyhä sanoo.

Yhteiskunnan perustoiminnot saattavat vaarantua

Monilla aloilla Etelä-Karjalassa on tällä hetkellä paljon sairauspoissaoloja koronaan sairastumisten vuoksi. Sairastuvuutta on yhteiskunnassa runsaasti esimerkiksi kuljetuspalveluissa ja palvelualoilla.

”Omikron vaatii vähemmän sairaalahoitoa kuin deltamuunnos. Runsaat tapausmäärät maassa osoittavat, että yhteiskunnan perustoiminnot ovat nyt enemmän vaarassa, kun ihmiset jäävät sairastamaan”, kertoo Laura Kalin Mänttäri Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) tiedotteessa.

Vaikka sote-henkilökuntaakin on sairastunut koronaan, ei Etelä-Karjalassa sote-alalla ole vielä sairastuvuuden takia havaittu kestämätöntä henkilöstöpulaa.