Koronan sairastaneet ovat jatkossa huonommin turvassa uudelta infektiolta kuin tähän asti, mikäli omikronmuunnos saa maailmassa lisää jalansijaa, kertoo Etelä-Afrikassa tehty tutkimus.

Omikronvariantti sairastuttaa koronaninfektion kokeneet kolme kertaa useammin kuin deltavariantti, kävi ilmi tilastollisesta tutkimuksesta, jossa kohteena olivat 2,8 miljoonaa koronan sairastanutta eteläafrikkalaista. Heistä 35670 epäillään saaneen koronainfektion toistamiseen.

Tutkimustulos on vasta alustava, eikä tutkimusta ole vertaisarvioitu.

Tutkimuksessa jäi epäselväksi, millaista suojaa koronarokotteet antavat uutta varianttia vastaan, koska tutkijat eivät päässet käsiksi rokotusdataan.

Epidemiologi ja yksi tutkijoista, Juliet Pulliam, arveli kuitenkin Washington Postissa, että rokotteet ovat todennäköisesti yhä tehokkain suoja vaikeaa koronan muotoa ja koronakuolemaa vastaan. Hän ei kuitenkaan lehdessä perustellut väitettään.

Eteläafrikkalaisista vain alle 30 prosenttia on täysin rokotettuja. Sairastetun koronan antama suoja on tähän asti ollut tärkeä tekijä Etelä-Afrikan kamppailussa koronaepidemiaa vastaan.

Omikronin kyky läpäistä koronainfektion synnyttämä immuniteetti saattaa tutkijoiden mukaan olla yksi syy sille, että omikronmuunnos leviää nopeasti Etelä-Afrikassa. Omikronista tuli maassa vallalla oleva koronavirus jo marraskuussa, jolloin 74 prosenttia sekvensoiduista näytteistä oli uusinta varianttia.

Omikron on ehkä lainannut flunssan geneettistä koodia

Toinenkin vertaisarvioimaton tutkimus on viime päivinä tuonut lisävaloa mystiseen uuteen koronavarianttiin. Amerikkalainen biolääketieteellistä dataa analysoiva yritys Nference sekvensoi omikronvariantin genomia ja teki yllättävän havainnon: variantti näyttää omaksuneen osia ihan tavallisen flunssan geneettisestä koodista.

Se voi olla yksi syy omikronvariantin voimakkaaseen leviämiseen.

”Tavallisen flunssan ja omikronvariantin häkellyttävä samankaltaisuus voi tehdä ihmiskehosta tutumman omikronille ja auttaa sitä välttämään joitakin immuunijärjestelmän esteitä”, tutkija Venky Soundararajan sanoi Washington Postissa.

Tarkennettu otsikkoa 10.12. klo 14:22.