Sosterin sairaanhoitajat ja jatkossa fysioterapeutit sekä terveydenhoitajat vastaavat oirearvion lähettäneelle asiakkaalle sähköisen Omaolo-palvelun kautta ja antavat jatko-toimintaohjeet.

Omaolossa on kaikkiaan 16 erilaista oirearviota. Sosterin Omaolo kehittäjä-tiimin mukaan uusia oirearvioita työstetään Sosterin alueelle jatkuvasti käyttöön. Seuraavina asiakkaiden käyttöön valmistuvat olkapään ja polven sekä silmän ja korvan oirearviot.

Omaolo.fi on verkkopalvelu, joka ottaa asiakkaan mukaan edistämään hyvinvointiaan yhdessä Sosterin ammattilaisten kanssa. Tiedotteen mukaan palvelun käyttö säästää asiakasta puhelimessa jonottamiselta sekä turhilta hoitokäynneiltä.

Virka-aikaan lähetetyt oirearviot käsitellään saman päivän aikana. Lääkkeenmääräämisoikeuden omaava hoitaja voi määrätä asiakkaalle reseptin, ohjata verikokeisiin sekä tarvittaessa jatkohoitoon. Oirearvion lähettämisen ammattilaiselle onnistuu, kun asiakas on kirjautunut verkkopankkitunnuksilla palveluun.

Sosterissa seuraavat oirearviot ohjautuvat ammattilaiselle 14.10.2021 alkaen:

•Virtsatieinfektio

•Seksitaudit

•Alaselkäkipu tai -vamma

•Koronavirustauti

”Omaolon oirearvion voit täyttää milloin tahansa vuorokauden ajasta tai viikonpäivästä riippumatta. Sinun ei tarvitse vahtia puhelinpalveluiden aukioloaikoja tai odotella takaisin soittoa monta tuntia. Voit tarkistaa Omaolosta ammattilaisen lähettämät viestit silloin kun sinulle parhaiten sopii, eikä tarvitse pelätä että takaisinsoittopuhelu menee ohi jos et ole puhelimen ääressä koko ajan. Omaoloviestissä sovitut asiat ovat kirjallisena, jolloin pystyt kätevästi tarkistamaan ne myöhemmin”, sairaanhoitaja Anni Utriainen Sosterista kertoo tiedotteessa.

”Digitaalisten ratkaisujen – palvelujen avulla pyrimme jakamaan ammattilaisten resursseja nykyistä paremmin alueemme väestön tarpeisiin. Yhtenäistämme eri toimipisteiden toimintamallit poistamalla turhat pullonkaulat asiakasprosesseista. Parannamme siten hoidon tasavertaista ja oikea-aikaista saatavuutta. Omaolon kautta ammattilaiset saavat paremmat ennakkotiedot asiakkaasta, jolloin asioita ei tarvitse selittää moneen kertaan. Omaolo on Omakannan kumppani ja palvelut voivat jakaa tietoja asiakkaan suostumuksella”, projektipäällikkö Ritva Nevalainen Sosterista kertoo tiedotteessa.

Omaolon palveluita ovat muun muassa oirearviot, palveluarviot, hyvinvointitarkastus, henkilökohtaiset suunnitelmat ja hyvinvointivalmennukset.

Omaolon palveluarvioissa asiakas voi arvioida mahdollisuutensa omaishoidon tukeen ja joihinkin sosiaalipalveluihin kuten kuljetusapu ja henkilökohtainen apu. Sosterin alueen palveluarviot julkaistaan Omaoloon loka-marraskuussa 2021.