Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on havaittu, että osalla Tyksin vuodeosastoilla tänä vuonna hoidossa olleista potilaista näkyy Omakanta-palvelussa virheellinen diagnoosi. Omakanta on potilaiden omaan käyttöön tarkoitettu Kanta-arkiston käyttöpalvelu.

Sairaanhoitopiirin tietohallintoylilääkäri Pirkko Kortekangas arvioi tiedotteessa, että virheellisiä tietoja voi Omakannan kautta katseltuna löytyä jopa 1500 potilaalta. Virheitä on havaittu etenkin sellaisten potilaiden tiedoissa, joilla sairaalahoito alkoi päivystyksestä ja jatkui yhdellä tai useammalla osastolla.

Ongelma ilmeni, kun Kelan Omakantaan tehtiin 20. kesäkuuta päivitys. Sen vuoksi hoidossa aiemmin tallennettuja tietoja muuttui virheelliseen muotoon. Virhe näkyy vain potilaalle itselleen ja vain Omakanta-palvelun kautta.

– Potilasturvallisuus ei siis vaarannu tämän virheen takia, sillä terveydenhuollon ammattilaisten käytössä olevassa potilaskertomuksessa tiedot ovat alkuperäisen mukaiset, huomauttaa sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä tiedotteessa.

Sairaanhoitopiirin tieodotteessa luvataan, että virheet korjataan sairaanhoitopiirin käyttämien tietojärjestelmäpalvelutuottajien ja Kanta-arkiston toimesta seuraavien viikkojen aikana.

Potilaan tulee ottaa yhteyttä Tyksin hoitaneeseen yksikköön vain siinä tapauksessa, että hän tarvitsee kesän aikana käyttöönsä uuden loppulausunnon. Omakannan kautta otettuna se olisi virheellinen. Hoitava yksikkö toimittaa pyydettäessä virheettömän kopion loppulausunnosta.