Hoivapalveluyritys Attendo on jälleen noussut uutisiin hoivakotiensa elinolojen takia, tällä kertaa Ruotsissa.

Yrityksen hoivakoti Ruotsissa on mahdollisesti tarjoillut asukkailleen pilaantunutta tai kypsentämätöntä ruokaa, kertoo Upplands-Bron paikallislehti.

Hagtorp-hoivakodin asukkaiden sukulaiset syyttävät Attendoa siitä, että hoivakodissa tarjottu ruoka olisi aiheuttanut vanhuksille muun muassa vatsavaivoja ja pahoinvointia.

Yhden haastateltavan mukaan hänen isälleen oli tarjoiltu lihaa, jota ei oltu kypsennetty kunnolla. Lisäksi ruoassa oli ollut kananmunankuoren palasia. Haastateltavan mukaan hänen isänsä ei ole ainoa asukas hoivakodissa, joka on sairastunut ruoan takia.

Omaisten lähettämiä kuvia ruoka-annoksista julkaistiin paikallislehden nettisivuilla. Kuvat eivät varsinaisesti herätä ruokahalua.

Aftonbladetin politiikan toimittaja Anders Lindberg jakoi uutisen Twitterissä ja nosti esiin, että viime vuonna Attendo tahkoi liikevoittoa 321 miljoonan kruunun (noin 30 miljoonaa euroa) edestä.

Kyseinen hoivakoti Kungsängenissä on ollut lehden mukaan Attendon omistuksessa viime keväästä asti.

Kunnan terveystarkastajat olivat tehneet tarkastuksen hoivakotiin syyskuun alussa. Tarkastajat olivat havainneet hoivakodin toiminnassa elintarviketurvallisuuden kannalta rikkeitä, muun muassa ruoan jäähdytykseen ja kylmäketjuun liittyen.

Ei kuitenkaan ole varmaa, ovatko sairastapaukset johtuneet ruoasta. Attendon viestintäpäällikkö pahoittelee asiaa lehdelle ja kertoo, että yritys käy keskustelua asiasta kunnan kanssa.

Attendo toimii Ruotsin lisäksi Norjassa, Tanskassa ja Suomessa. Se on Pohjoismaiden suurin sosiaali- ja terveysalan yritys.

Ala nousi otsikoihin Suomessa tammikuussa, kun Valvira sulki toisen yksityisen hoivapalvelun Esperi Caren hoivakodin, asiakkaiden kannalta vakavien puutteiden takia. Tapaus herätti keskustelun yksityisten hoivakotien toiminnan laadusta sekä hoitajamitoituksesta.

Yksityinen hoivayhtiö Attendo päätyi myös syyniin. Viranomaiset sulkivat yrityksen hoivakodin Alavudella toimintapuutteiden takia. Lukuisissa viranomaistarkastuksissa myös havaittiin, että Attendon hoivakodeissa on hyvin vähän henkilöstöä vanhusten hoivatarpeisiin nähden.

Attendon hoivakotien hoitajien määrä on huolestuttanut myös Ruotsissa.

Aftonbladet uutisoi huhtikuussa, että Västeråsissa sijaitsevassa hoivakodissa on öisin vain kaksi työntekijää 52 muistisairasta vanhusta kohden. Toisessa Attendon hoivakodissa, Linköpingissä, hoitajamitoitus on hieman parempi. Siellä kahden työntekijän vastuulla on 50 vanhusta, joista osa sairastaa dementiaa.

Kahden hoivakodin tilanteesta on huomauttanut Attendolle Ruotsin sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaviranomainen (IVO).