Pääkaupunkiseudulla on todettu tuhkarokkotartunta aikuisella.

Tartunta liittyy aikaisemmin Suomessa vahvistettuun tuhkarokkotapaukseen.

Nyt tuhkarokkoon sairastunut henkilö on matkustanut tartuttavuusaikana ruotsinlaivalla 1.–3. helmikuuta.

Matkustaessaan henkilö on mahdollisesti altistanut muista tuhkarokolle.

THL:n tietojen mukaan tuhkarokkoon sairastunut matkusti perjantaina 1. helmikuuta kello 17 kohti Tukholmaa lähteneellä Silja Serenade-laivalla Ruotsiin. Hän palasi lauantaina 2. helmikuuta Tukholmasta kello 16.45 lähteneellä samalla laivalla Helsinkiin.

Laiva saapui Helsinkiin sunnuntaina 3. helmikuuta.

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu.

Laivayhtiö Tallink Silja ottaa mahdollisuuksien mukaan erikseen yhteyttä matkustajiin, jotka matkustivat samoilla laivavuoroilla. Myös THL on antanut ohjeista samalla laivalla matkustaneille:

– Tarkista, onko oma suojasi kunnossa. Kaksi MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan. Jos lapsi on saanut rokotusohjelman mukaisesti ensimmäisen annoksen rokotetta, toista annosta ei tarvitse aikaistaa. Rokotetta ei myöskään tarvitse, jos on sairastanut tuhkarokon.

– Mikäli oma tai lapsen rokotussuoja puuttuu tai ei ole varma siitä, onko sairastanut tuhkarokon, tulee ottaa viipymättä yhteyttä omaan terveyskeskukseen.

– Jos tuhkarokkoon sopivia oireita ilmaantuu kolmen viikon kuluessa matkan jälkeen, tulee ensin ottaa puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseesi tarkempia ohjeita varten.

Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireet alkavat yleensä 9–11 vuorokauden kuluttua altistumisesta.

Ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet.

Ihottuma alkaa yleensä 3–5 vuorokauden kuluttua ensioireista ja kestää runsaan viikon.