Koronaviruksen uusi Britanniassa löydetty muunnos, B117, saattaa aiheuttaa aiempaa lievempää taudinkulkua. Näin arvioi virologi Martin Stürmer Saksassa maan pääuutislähetyksessä ZDF:llä sunnuntai-iltana.

Viruksesta päällimmäisenä tietona on Britanniasta kerrottu, että muunnos näyttää leviävän peruskoronaa merkittävästi eli 70 prosenttia tehokkaammin kuin peruskorona.

Suomessa THL ei vielä halua sanoa mitään siitä, aiheuttaako uusi muunnos lievempää taudinkulkua.

– Britanniassa (muunnosta) on todettu eniten perusterveydenhuollon potilailla, mutta ei tiedetä, onko kyse näytteenottoharhasta ja löytyykö kohta sairaaloista ihan yhtä lailla, sanoo ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä Tekniikka&Taloudelle.

– Virus ei hyödy siitä, että kantaja sairastuu niin vakavasti, ettei hän voi levittää tautia. Voimme lähteä siitä, että jos virus leviää tehokkaammin, se aiheuttaa lievempiä vaurioita, virologi Martin Stürmer sanoo ZDF:lle.

Saksassa kerrotun mukaan muunnosta on tavattu Britanniassa jo syyskuussa. Stürmerin mukaan saattaakin olla, että on liian myöhäistä esimerkiksi pysäyttää lentoliikennettä Saksaan. Muunnos saattaa olla jo levinnyt laajemmin.

Ainakin Tanskasta ja Hollannista tätä muunnosta on jo löytynyt.

THL:n mukaan uusi covid-19-muunnos selittää noin 50 prosenttia tapausmäärien kasvusta Lontoon alueella.

THL:n mukaan ei ole näyttöä siitä, että virusmuunnos aiheuttaisi aiempaa vakavampia infektioita tai lisäisi tapauskuolleisuutta. THL:n mukaan tietoa uuden covid-19-muunnoksen ominaisuuksista on vielä vähän, mutta virusmuunnos voi olla aiempaa tehokkaampi leviämään.

Useat maat Euroopassa, myös Suomi, ovat pysäyttämässä lentoliikennettä Britanniasta muualle Eurooppaan koronan uuden muunnoksen rantautumisen estämiseksi.