Kaikki Suomessa käytössä olevat koronavirusrokotteet suojaavat hyvin koronavirustaudilta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Lisäksi rokotteet antavat erinomaisen suojan koronavirustaudin vakavaa muotoa vastaan.

THL:n mukaan eri rokotevalmisteiden välillä ei juurikaan ole eroa siinä, kuinka hyvän suojan ne antavat koronavirustautia vastaan.

Apulaisoikeusasiamies sanoi ratkaisussaan aiemmin heinäkuussa, että ”65–69-vuotiaat henkilöt on asetettu muihin ikäryhmiin kuuluvia henkilöitä huonompaan asemaan, kun heiltä on evätty mahdollisuus saada AstraZenecan koronarokotetta selvästi tehokkaampaa mRNA-rokotetta”.

Tämä ei kuitenkaan kertyneen tutkimustiedon mukaan pidä paikkansa, THL huomauttaa.

Tuoreen eurooppalaisen, 30 julkaistua tehokkuustutkimusta tarkastelleen katsausartikkelin mukaan kaksi rokoteannosta BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai AstraZenecan Vaxzevria-rokotetta saaneilla ei voitu osoittaa merkittävää eroa suojatehossa oireetonta tai oireista, mukaan lukien vakavaa sairaalahoitoa vaativaa, koronatautia vastaan.

Lisäksi Englannin kansanterveyslaitoksen tuore vertaisarvioimaton ennakkojulkaisu osoittaa, ettei Comirnatyn ja Vaxzevrian suojatehossa Suomessa yleisten alfa- ja deltavirusvarianttien aiheuttamaa sairaalahoitoista koronaa vastaan ole merkitsevää eroa.

– Näiden tuoreiden kansainvälisten tutkimusten mukaan sekä AstraZenecan että BioNTech-Pfizerin rokote suojaa 80–90-prosenttisesti vakavimmilta koronataudin muodoilta, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

Tällä hetkellä AstraZenecan rokotetta tarjotaan Suomessa 65 vuotta täyttäneille. Biontech-Pfizerin rokotetta tarjotaan 16 vuotta täyttäneille sekä niille 12–15 -vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään. Modernan mRNA-rokotetta tarjotaan 18 vuotta täyttäneille.

Euroopan lääketurvallisuusvirasto EMA:n lääkevalmistekomitea suositteli viime viikon lopulla, että myös Modernan koronavirusrokote Spikevaxin käyttöaihe laajennetaan 12–17 -vuotiaille.

Kaikki Suomessa tällä hetkellä käytettävät koronarokotteet annetaan kahtena annoksena.