Suomen Punainen Risti tiedottaa, että verta on tarpeen luovuttaa myös koronaepidemian aikana. Veripalvelu toimii siis myös poikkeusoloissa, jotta potilaille saadaan joka päivä verivalmisteita.

Vaikka epidemian myötä kiireettömiä leikkauksia ei tehdä ja sen vuoksi veren tarve oletettavasi jonkin verran vähenee, niin vakavasti sairaat potilaat ja muun muassa onnettomuuksien uhrit tarvitsevat verivalmisteita päivittäin myös epidemia-aikana.

– On ensiarvoisen tärkeää, että terveet ihmiset luovuttavat edelleen verta. Pidämme huolen verenluovuttajien turvallisuudesta, SPR tiedottaa.

Pitkäperjantaina 10. huhtikuuta veripalvelutoimistot ovat kiinni eikä verenluovutustilaisuuksia järjestetä, mutta maanantaina 13. huhtikuuta toimistot ovat auki. Tarkemmat aukioloajat löytyvät netistä osoitteesta www.veripalvelu.fi.

– Kannattaa seurata veritilannetta nettisivuillamme ja tulla varsinkin kutsuttaessa. Jos mahdollista, suosittelemme tekemään ajanvarauksen verenluovutukseen, jolloin vältymme ruuhkilta, sanoo Veripalvelun vastaava lääkäri Johanna Castrén.

Hengitystievirukset eivät ole vakavimpia uhkia verivalmisteiden turvallisuuden näkökulmasta. Koronaviruksen tartuntoja veriteitse oireettomasta henkilöstä ei ole todettu, eikä sitä ole tarkoituksenmukaista tutkia luovutetusta verestä.

SPR on muuttanut turvallisuussyistä joitakin käytäntöjä verenluovutuspaikoilla:

•Luovutustilaan pääsevät vain verenluovuttajat. Lapset tai saattajat eivät saa tulla mukaan pandemian aikana.

•Verenluovuttajilta varmistetaan heti saapuessa, ettei heillä ole flunssaoireita.

•Jokainen luovuttaja ohjataan käsienpesuun tai käsien desinfiointiin luovutustilaan saapuessaan.

•Luovutustiloissa yhtä aikaa olevien määrää rajoitetaan.

•Pidettävä vähintään metrin välin tilassa oleviin muihin luovuttajiin.

•Tilojen puhdistusta on lisätty ja SPR:n henkilökunta on ohjeistettu pysymään kotona, jos heillä on mitään flunssaoireita.

•Ajanvarausta ollaan laajentamassa veripalvelutoimistojen lisäksi suureen osaan verenluovutustilaisuuksista. SPR suosittelee ajanvarausta niihin paikkoihin, joissa se on mahdollista: https://www.veripalvelu.fi/verenluovutus/luovuttajapalvelut/ajanvaraus-2

•Euroopan alueelta Suomeen palanneille asetetaan 14 vrk:n mittainen varoaika verenluovutukseen. Matkailu tai oleskelu Euroopan ulkopuolella aiheuttaa aina vähintään 28 vrk:n varoajan.

•Lähikontakti (perheenjäsen, samassa taloudessa asuva) potilaaseen, jolla on todettu koronavirustartunta, aiheuttaa 14 vrk:n verenluovutusesteen.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.