Kilpailu- ja kuluttajavirasto esittää apteekkijärjestelmän perusteellista uudistamista tänään julkaisemassaan selvityksessä.

Apteekkariliitto vastaa selvitykseen toteamalla, että sen mielestä sääntely on kilpailua parempi keino laskea lääkkeiden hintoja.

– Kilpailu- ja kuluttajavirasto katsoo, että kilpailu on ensisijainen keino laskea lääkkeiden hintoja. Me katsomme, että sääntely on terveydenhuollossa parempi keino siihen. Lääketaksa-apteekkiveromekanismin uudistaminen antaa siihen kaikki mahdollisuudet, sanoo Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen tiedotteessa.

Liiton mielestä apteekkitoimintaa tulee arvioida myös lääkkeiden valtakunnallisen saatavuuden ja terveydenhuollon tavoitteiden näkökulmasta.

– Olennaista on tunnistaa, että lääkkeet poikkeavat muista hyödykkeistä ja että lääkeala on erittäin säänneltyä kaikissa länsimaissa, muistuttaa Hirvonen.

Apteekkialan uudistaminen on käynnistymässä vuodenvaihteessa sosiaali- ja terveysministeriössä osana lääkeasioiden tiekarttaa. Apteekkitalouden uudistaminen on todennäköisesti ensimmäisten toimenpiteiden joukossa.

Apteekkariliitto sanoo pitävänsä apteekkitalouden uudistamista välttämättömänä ja on tehnyt oman ehdotuksensa viime kesänä.

– Ehdottamamme malli laskisi reseptilääkkeiden hintoja keskimäärin 4,3 prosenttia, kalleimpien jopa liki 9 prosenttia. Mallimme myös pienentäisi apteekkien välisiä tuloeroja ja taittaisi lääkekorvausmenojen kasvun tuoden näin säästöä Kelan lääkekorvauksiin, Hirvonen sanoo.

Apteekkien omistuksen vapauttaminen johtaisi liiton arvion mukaan nopeasti omistuksen keskittymiseen.

– Tämä ei lisäisi, vaan vähentäisi kilpailua. Nykyinen apteekkimallimme takaa myös sen, että lääkemyynnit verot jäävät Suomeen verrattuna tilanteeseen, jossa apteekkeja omistaisivat esimerkiksi kansainväliset pääomasijoittajat.