Ruotsissa 30-vuotiaan miehen epäillään tartuttaneen yleisvaarallisen tartuntataudin kahteen naiseen, mutta hän on kieltäytynyt jyrkästi infektiolääkärin kutsuista tutkimukseen.

Asiassa ei ole päästy eteenpäin, koska Gävleborgin läänissä asuvaa miestä ei ole saatu saapumaan lääkärin vastaanotolle Ruotsissa edes poliisin avustuksella.

Lopulta infektiolääkäri kääntyi asiassa oikeuslaitoksen puoleen. Falunin hallinto-oikeus määräsi juuri miehen lääkärin pakkotutkintaan, kertoo Dagens Medicin -lehti.

Lehti ei kerro, mistä yleisvaarallisesta tartuntataudista on kyse.

Ruotsissa yleisvaarallisten tartuntatautien lista on laajempi kuin Suomessa. Naapurimaassa listalle kuuluvat muun muassa hiv ja C-hepatiitti, joita Suomessa ei lueta yleisvaarallisiin tauteihin.

Onko Suomessa pakotettu ihmisiä viranomaisen päätöksellä tartuntatautien tutkimukseen, THL:n Terveysturvallisuuden osaston johtaja Mika Salminen?

– Meillä on ollut vastaavia tapauksia, mutta vähän eri syystä kuin Ruotsissa.

Suomessa tartuntataudeista ajatellaan hiukan eri tavalla kuin naapurissa. Yleisvaarallisen taudin tartuttaminen sinänsä ei meillä ole rikos, mutta toisen henkilön terveyden vaarantaminen voi sitä olla, Salminen sanoo.

Lopputulos on kuitenkin sama kuin Ruotsissa: henkilö voidaan määrätä lääkärin tutkimuksiin sen selvittämiseksi, onko henkilöllä tartuntatauti.

Tällaisia tapauksia on Suomessa ollut muutamia, mutta Ruotsissa huomattavasti enemmän.

– Ruotsissa on kansainvälisesti katsoen jyrkkä ja jopa vanhanaikainen lähestymistapa tartuntatautien torjuntaan, Salminen sanoo.

Ruotsin tartuntatautilaki sallii yhteiskunnan puuttua kansalaisten yksityisyyteen selvästi laajemmin kuin Suomessa.

Suomi lähtee siitä, että pakkokeinojen käyttö tartuntatautien tutkimisessa ja hoidossa on eettisesti perusteltua vain silloin, jos on kyse vaarallisesta tartuntataudista, johon on olemassa parantava hoito.

Ruotsin linja on toinen.

– Yleisvaarallisen taudin mahdollisena tartuttajana pidetyn yksilön oikeuksia ei pidetä Ruotsissa samalla tavalla tärkeinä kuin suuressa osassa muita länsimaita, Salminen sanoo.