Mediuutiset kirjoitti perjantaina 8. marraskuuta nettisivuillaan Iltalehden juttuun perustuen uutisen 100000 euron uhkasakosta, jonka Tukes määräsi Maria Nordinin Eroon oireista -kurssille siltä varalta, että verkkokurssi tai sen markkinointi jatkossakin vaarantaa sisällöllään ihmisten terveyttä.

Mediuutisten jutussa kerrottiin, että Tukesin mukaan kurssilla esitetyt, terveyttä uhkaavat väitteet koskivat muun muassa syöpäpotilaita ja Parkinsonin taudista kärsiviä.

Todellisuudessa Tukes käsitteli päätöksessään kurssia, sen viestintää ja markkinointia kokonaisuutena, eikä se viitannut Parkinsonin tautiin ja syöpään osana varsinaista kurssimateriaalia, vaan osana palveluntarjoajan muuta viestintää.

Kyse on tästä kohdasta Tukesin ratkaisussa:”Verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa palveluntarjoaja on toistuvasti tuonut esiin, että kurssin harjoitteet sopivat muun muassa yliherkkyyksien, allergioiden, kilpirauhasongelmien, Parkinsonin taudin, migreenin, astman, diabeteksen ja syövän oireiden lievittämiseen.”

Tukesin mukaan palveluntarjoaja on ryhtynyt riittäviin korjaaviin toimenpiteisiin palvelun turvallisuuden parantamiseksi, mutta ennen näitä toimenpiteitä palvelu aiheutti vaaraa kuluttajaturvallisuuslain tarkoittamalla tavalla.

Lue myös: