Jos kaikki etenee suunnitellusti, tänä vuonna tulee markkinoille terveysteknologiayrityksen Disiorin ensimmäinen tuote.

Kyseessä on tietokoneohjelma, joka auttaa luunmurtumien diagnostiikassa ja hoidon optimoinnissa. Ensimmäinen versio keskittyy silmäkuopan murtumiin. CE-merkinnän hakuprosessi on meneillään.

Disior sai alkunsa 2016, kun Microsoft lopetti puhelinliiketoiminnan Suomessa. Disiorin nykyinen toimitusjohtaja Anna-Maria Henell ja Sakari Soini alkoivat pohtia, mihin heidän Nokialla kehittämäänsä puhelimen suunnittelun laskenta- ja analyysimenetelmää voisi hyödyntää.

Menetelmä auttoi tuotekehittäjiä testaamaan puhelinmallien mekaanista kestävyyttä, antennin toimintaa ja lämmön tasaantumista ennen kuin yhtään mallia oli fyysisesti olemassa.

Alkoi yhteistyö Hyksin pää- ja kaulakeskuksen kanssa.

– Liikkeelle lähdettiin kasvojen alueelta, jolla lääkärit ovat tottuneet käyttämään digitaalisia 3D-työkaluja, Henell kertoo.

Kehitysputkessa on ohjelmistoja esimerkiksi leukaluun ja ranteen murtumien hoidon optimointiin.

Algoritmia on kokeiltu myös pehmytkudoksen mallintamiseen. Ohjelmalla on saatu hyviä tuloksia muun muassa aivokammion tilavuuden määrittämisessä. Tilavuudesta ja sen muutoksista tarvitaan tietoa esimerkiksi hydrokefaluspotilaiden hoidossa. Nykyisin mittaus tehdään manuaalisesti, jolloin tarkkuus riippuu mittaajasta.

Tuotekehitys jatkuu tiiviinä yhteistyökumppaneiden kanssa. Disior hakee niitä myös ulkomailta. Projektineuvotteluja on menossa tunnettujen bostonilaissairaaloiden Massachusetts General Hospital sekä Brigham and Women's Hospital kanssa.

Oulun yliopistosairaalan kanssa on viritteillä nilkkamurtumien mallintamiseen liittyvä projekti.

Tuotekehitystä leimaa mittava validaatiotyö.

– Haluamme, että ohjelmistomme toimii mahdollisimman hyvin. Meidän pitää analysoida suuret määrät kuvia, ettei tule sellaista vastaan, ettei se kliinisessä käytössä toimisikaan, Henell sanoo.

Miten haluatte muuttaa terveydenhuoltoa?

– Haluamme tuoda lääkäreiden käyttöön parhaat työkalut, mitä insinööripuolella on kehitetty, ja sen myötä parempaa diagnostiikkaa, nopeampia hoitoja, parempia tuloksia ja parempaa laatua, Anna-Maria Henell sanoo.

Disior Oy

Tuote: Laskentaohjelmisto luunmurtumien hoidon työkaluksi

Omistajat: Anna-Maria Henell, Sakari Soini, Laura Lehmusto, Risto Kontio, Goncalo Barreto, Sontek Ventures oy, enkelisijoittajia

Henkilöstö: 9

Yhteistyökumppaneita: Hus, Oys

Rahoitus: Tekes, Microsoft, Sontek Ventures Oy, enkelisijoittajia

Perustettu: 2016