Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan ei saa mennä, jos on edes lieviä sairastumiseen viittaavia oireita, muistuttavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tarkennetussa ohjeessaan.

Ohje koskee yleisötilaisuuksia, yleisiä kokoontumisia julkisia tiloja.

Yleisötilaisuuksissa, yleisissä kokoontumisissa ja julkisissa tiloissa on pidettävä huolta turvaväleistä lähikontaktien välttämiseksi.

Henkilömäärää tulee rajata niin, että ihmisten tai seurueiden väliin jää vähintään 1–2 metriä.

Tilaisuuden tai toiminnan järjestäjällä on velvollisuus seurata alueellista epidemiatilannetta. Järjestäjä voi epidemiatilanteen mukaan suositella kasvomaskin käyttöä, jos lähikontakteja ei ole mahdollista välttää koko tilaisuuden ajan.

Esimerkiksi Lieksassa suositellaan tällä hetkellä kasvomaskien käyttöä kaikissa julkisissa paikoissa ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Lisäksi Lieksan alueella kaikki yli 50 hengen kokoontumiset on kielletty vähintään viikon ajan.

THL ja opetus- ja kulttuuriministeriö huomauttavat, että pisaratartunnan riski on tavanomaista suurempi esimerkiksi yhteislaulu- ja ryhmäliikuntatilanteissa, joten näissä ja vastaavissa tilanteissa turvavälien merkitystä on korostettava.

Yleisötilaisuuksissa myös voimakas äänenkäyttö esimerkiksi kannustettaessa lisää pisaratartunnan riskiä.

Käsihygieniasta puolestaan on tarkennettu ohjeeseen, että kädet kuivataan pesun jälkeen huolellisesti puhtaaseen, kuivaan pyyhkeeseen, joka voi olla joko kertakäyttöinen paperipyyhe tai rullakäsipyyhe, jossa puhdas ja likainen osa eivät ole kosketuksissa toisiinsa.

THL aikoo myös antaa tällä viikolla uuden maskisuosituksen. Julkisuudessa on arveltu että suositus koskisi esimerkiksi kauppakeskuksia ja kouluja.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti?

Kirjautumalla tästä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.