Raskaana olevien naisten koronarokottamisesta näyttää alustavien tutkimustulosten mukaan olevan tuplahyöty. Myös sikiö saa äidin rokotteesta koronataudilta suojaavia vasta-aineita,

Useissa tutkimuksissa on viitteitä siitä, että raskauden aikana mRNA-koronarokotteen (Pfizer, Moderna) saaneiden naisten istukassa on vasta-aineita koronainfektiolle. Yksi tutkimuksista on selvittänyt myös vasta-aineita äidinmaidosta, ja niitä löytyi.

Tulokset antavat toivoa siitä, että äidit siirtävät lapselleen vastustuskykyä koronalle sekä ennen että jälkeen synnytyksen.

Tulokset ovat tutkimuksista, joita ei ole vielä vertaisarvioitu. Jos tulokset osoittautuvat pitäviksi, moni huokaisee helpotuksesta.

– Huoli äidin koronarokotuksen sikiölle ehkä aiheuttamista ongelmista kääntyykin aivan päinvastaiseksi, iloitsee Washington Postissa synnytysten ja naistentautien apulaisprofessori Brenna Hughes Duken yliopistosta.

Hän ei ole ollut mukana kyseisissä tutkimuksissa.

Hughesin mukaan tutkimukset ovat ensimmäisiä, joissa osoitetaan, että äidin koronarokote voi suojata myös sikiötä. Aikaisemmin on jo tiedetty, että äidin raskausaikanaan sairastama koronainfektio antaa myös sikiölle luontaista immuniteettia taudille.

Yksi tässä kuussa valmistuneista vertaisarvioimattomista (preprint) tutkimuksista totesi, että raskaana olevien naisten immuunijärjestelmä reagoi koronarokotteisiin yhtä hyvin kuin ei-raskaana olevilla. Johtopäätös tästä oli, että raskauden aikana otettu koronarokote on yhtä tehokas kuin muulloinkin otettu.

Tässä 130 naisen tutkimuksessa kyettiin myös vertailemaan Modernan ja Pfizerin koronarokotteita. Tutkimukseen osallistunut Harvard Medical Schoolin apulaisprofessori Andrea Edlow kertoo Washington Postissa, että Modernan rokotetta saaneilla syntyi yhden tyyppistä vasta-ainetta enemmän kuin Pfizerin rokotteella. Kyseessä oli IgA-vasta-aine, jota tyypillisesti löytyy äidinmaidosta ja jonka on tarkoitus suojella vauvaa hengitystiesairauksilta.

Edlown mukaan ilmiön merkityksestä ei ole vielä täyttä varmuutta.

Hän kertoi, että seuraavaksi tutkimusryhmä aikoo selvittää Johnson & Johnsonin -koronarokotteen vaikutuksia.