Euroopan lääkeviranomainen EMA tiedotti perjantaina illansuussa, että se suosittelee AstraZenecan koronarokotteelle myyntilupaa Euroopan alueelle. Kyseessä on ehdollinen myyntilupa.

Yhtiön koronarokotetta voisi EMAn mukaan käyttää 18-vuotta täyttäneillä, eli vanhempaa väkeä ei suljeta sen piiristä pois, vaikka sellaisia puheita on liikkunut julkisuudessa.

Suurin osa tutkimukseen osallistuneista oli ikäluokkaa 18-55 vuotta. Sen vuoksi rokotteen tehosta yli 55-vuotiailla ei EMAn mukaan ole riittävästi näyttöä, mutta rokotteen kuitenkin arvioidaan antavan suojaa vanhemmalle ikäluokalle. Tämä perustuu kokeeseen osallistuneiden vanhempien ihmisten rokotteelle antamaan hyvään vasteeseen ja kokemukseen muista rokotteista.

Myyntilupasuositus tuli EMAn Euroopan lääkeviraston lääkekomitealta CHMP:ltä, joka käynyt läpi AstraZenecan tuottaman teho- ja turvallisuusdatan. Komitean kerrotaan päätyneen konsensukseen siitä, että data täyttää Euroopan komission koronarokotteille asettamat vaatimukset.

LUE LISÄÄ EMAN PÄÄTÖKSEN TAUSTOISTA.

AstraZenecan koronarokotteen data on kerätty neljästä kliinisestä tutkimuksesta, jotka tehtiin Isossa-Britanniassa, Brasiliassa ja Etelä-Afrikassa. Kokeisiin osallistui yhteensä 24 000 henkilöä, joista puolet sai rokotetta ja puolet lumerokotetta tai jotain muuta rokotetta kuin covid-19-infektion torjuntaan tarkoitettua.

EMA perusti ratkaisunsa Brasiliassa ja Isossa-Britanniassa tehtyihin tutkimuksiin, sillä kahdessa eteläafrikkalaisessa tutkimuksessa koronatartuntoja tapahtui alle kuusi kappaletta kummassakin, mikä ei riitä kertomaan koronarokotteen tehosta.

AstraZenecan rokotetta on tarkoitus antaa kaksi annosta, toinen niistä 4-12 viikkoa ensimmäisen jälkeen.

Rokotteen suojatehon katsotaan olevan 60 prosentin luokkaa.