Lähiviikkoina pidetään kahdet mielenkiintoiset vaalit: Suomen kuntavaalit ja Yhdysvaltain presidentinvaalit. Molemmissa on terveydenhuoltouudistus keskiössä.

USA:ssa presidentti Barack Obama on joutunut tekemään hartiavoimin töitä edellisissä vaaleissa lupaamansa terveydenhuoltouudistuksen toteuttamiseksi. Vastustus on ollut raivoisaa.

Me suomalaiset varmaan ihmettelemme mielenosoituksia, joissa kansalaisia pelotellaan "kuolemanpartioilla", jos uudistus toteutuu.

USA:ssa pitkään asunut ystäväni totesi, että "tällaista vaalikampanja on, kun toisen puolueen kannattajat tienaavat rahat ja toinen puolue haluaa saada ne verotuksen avulla omille kannattajilleen".

Aivan näin eivät asiat tietenkään ole, mutta tämä väite auttaa ymmärtämään voimakkaita reaktioita. Jos sinulla on hyvä koulutus, työpaikka ja hyvät tulot, sinulla ja perheelläsi on myös vakuutus sairastumisen varalta. Kaikilla amerikkalaisilla ei ole.

Tällaisessa tilanteessa terveysuudistus synnyttää asetelman, jossa sairausvakuutuksen itselleen hoitaneet ajattelevat, että heiltähän otetaan ne rahat, joilla köyhien, työttömien ja vanhusten terveydenhuolto aiotaan järjestää. Koska rahaa ei kuitenkaan voida ylettömästi lisätä jo ennestään kalliiseen järjestelmään, joudutaan uusien vakuutettujen edut rahoittamaan leikkaamalla niiden etuja, joilla jo on vakuutus.

Villeimmissä ajatuskuluissa tästä seuraa ankara priorisointi, jossa lopulta "kuolemanpartiot" päättävät, millaiseen hoitoon olet yhteisistä varoista oikeutettu.

Mitä tekemistä tällä on Suomen kuntavaalien kanssa?

Perusterveydenhuolto on tunnetusti maassamme vaikeuksissa. Puhutaan jopa kriisistä.

Mielestäni mitään yleistä kriisiä ei ole, vaan kaksi asiaa ei terveyskeskuksissa toimi: lääkärin ja hammaslääkärin ajanvarausvastaanotolle pääsy. Nämä palvelut edustavat alle 15 prosenttia terveyskeskusten menoista.

Terveyskeskuksilla on yli 50 erilaista tehtävää. Niistä siis 48 toimii suhteellisen hyvin.

Kansalaiset ymmärtävät terveyskeskuksessa käynnin tarkoittavan lääkärillä käyntiä, ei neuvolassa, apuvälinelainaamossa tai mammografiaseulonnassa käyntiä.

Kun televisiossa kerrotaan Rääkkylästä, mummot ja vaarit todistavat, että "nyt pääsee lääkärille". Onko yksityinen tuottaja oivaltanut, mitä ihmiset terveyskeskukselta odottavat?

Periaatteessa tilanne on samanlainen kuin USA:ssa. Kun päättäjien ja hyvinvoivan enemmistön oma terveydenhuolto on kunnossa, ei innostusta verojen lisäämiseen rahoittamaan "köyhien terveyspalveluita" ole.

Usein on sanottu, että Suomi on Euroopan amerikkalaisin maa. Terveydenhuollossa ei kuitenkaan ole syytä ottaa oppia USA:sta.

Suomessa on löydettävä verorahaa terveyskeskusten lääkäri- ja hammaslääkäripalveluiden lisäämiseen. Muuten ovat puheet peruspalvelujen vahvistamisesta sanahelinää.