Euroopan lääkevirasto EMA kertoi perjantaina tehneensä joukon päätöksiä, jotka auttavat Euroopan maita lisäämään koronarokotteiden tuotantoa.

EMA hyväksyi uuden tuotantolaitoksen, joka vauhdittaa Astra Zenecan koronarokotteen valmistusta. Rokotteen aktiivista ainesosaa tuottava uusi, ja järjestyksessä neljäs laitos sijaitsee Hollannin Leidenissa.

Myös Pfizerin-Biontechin koronarokotteen valmistamiseen hyväksyttiin uusi eurooppalainen laitos. Se sijoittuu Saksaan Marburgin kaupunkiin. Kyseinen tehdas palvelee sekä rokotteen aktiivisen ainesosan että varsinaisten rokotteiden tuotantoa.

Helpottaakseen Pfizerin-Biontechin koronarokotteen logistiikkaan EMA:n ihmislääkkeiden komitea (CHMP) antoi vihreää valoa sille, että rokotetta saa lyhytaikaisesti kuljettaa ja varastoida vähemmän kylmässä lämpötilassa kuin aiemmin. Pitkäaikainen varastointi vaatii edelleen 60-90 pakkasastetta, mutta lyhytaikainen ilmeisesti alle kahden viikon varastointi vain 15-20 pakkasastetta.

Tämän helpotuksen arvellaan nopeuttavan rokotteen kuljetuksia ja jakelua Euroopassa.

Lue myös:

Näiden uusien päätösten lisäksi EMA:n CHMP suositteli viime viikolla luvan antamista Modernan koronarokotteen ja sen aktiivisen ainesosan tuotantolaitokselle, jonka sijoituspaikaksi on kaavailtu Sveitsiä ja siellä Vispin aluetta.