Maanantaina 22. helmikuuta voimaan tuleva tartuntatautilain muutos vahvistaa paikallisten ja alueellisten viranomaisten mahdollisuuksia tehdä ennakoivia ja nopeita toimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi, sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedottaa. Lakimuutos koskee yksityisten elinkeinonharjoittajien toiminnan rajoittamista eri tavoin.

Eduskunnan perjantaina hyväksymän lain mukaan viranomainen voi asettaa alueellisia rajoituksia elinkeino- ja harrastustoimintaan silloin, kun se on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi. Velvoitteet ja rajoitukset perustuvat ihmisten välisten fyysisten kontaktien välttämiseen.

Leviämisvaiheessa yritystoimintaan voidaan puuttua voimakkaasti.

Keinot on porrastettu hybridistrategian eri tasojen mukaisesti. Perustasolla velvoitetaan etenkin hygienia- ja tiedotustoimiin, mutta tämän jälkeen viranomaisten valta kasvaa.

”Epidemian kiihtymisvaiheessa viranomainen voi tehdä alueellisen päätöksen, että toiminta on järjestettävä siten, ettei lähikontakteja synny. Elinkeinonharjoittaja voi valita parhaiten omaan toimintaansa sopivan tavan toimia siten, että asiakkaiden välinen lähikontakti on tosiasiallisesti mahdollista välttää. Toimet voivat liittyä erilaisiin tilajärjestelyihin, aikataulujen porrastamiseen tai vaihtoehtoisesti myös asiakasmäärien rajoittamiseen”, ministeriö tiedottaa.

Kiihtymisvaiheessa myös joukkoliikenteen ”matkustajamääriä voidaan rajoittaa Liikenne- ja viestintäviraston päätöksellä enintään puoleen normaalista”.

Leviämisvaiheessa yritystoimintaan voidaan puuttua voimakkaasti: kunta tai aluehallintovirasto voi sulkea asiakkaiden ja osallistujien käyttöön tarkoitetut elinkeino- tai muun toiminnan tilat kahdeksi viikoksi.

”Sulkeminen voi koskea ainoastaan laissa määriteltyjä tiloja, joissa on erityinen mahdollisuus merkittävien tartuntaketjujen syntymiselle. Näitä tiloja ovat muun muassa sisäliikunta- ja urheilutilat, yleiset saunat ja uimahallit, tanssipaikat, huvipuistot, sisäleikkipuistot ja kauppakeskusten yleiset oleskelutilat”, STM listaa.

Lakimuutos ei koske ravintolatoimintaa, vaan ravitsemusliikkeiden mahdollisia lisärajoituksia valmistellaan erikseen.

Sosiaali- ja terveysministeriö päivittää epidemianhallintaa koskevan hybridistrategian toimintasuunnitelman niin, että siinä otetaan huomioon uudet toimivaltuudet eri epidemiavaiheissa. Ministeriö myös ohjaa ja tukee alueiden tartuntatautiviranomaisia toimivaltuuksien soveltamisessa.

Suurin osa muutoksista on voimassa 30.6.2021 saakka, ministeriö kertoo.

LUE MYÖS: