Koronasta johtuvan tehohoidon tarve on selvässä laskussa Suomessa, sosiaali- ja terveysministeriö STM sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedottavat.

Viranomaisten jokaviikkoisen tiedotteen mukaan erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla oli 2. helmikuuta eli keskiviikkona yhteensä 343 potilasta, kun viikko sitten heitä oli 350. Teho-osastoilla oli nyt yhteensä 38 potilasta, kun viikko sitten teho-osastoilla oli yhteensä 48 potilasta.

”Viikolla 4 teho-osastoille tuli yhteensä 38 uutta covid-19-potilasta, kun edeltävien kahden viikon aikana heitä oli tullut 35–60”, tiedotteessa nostetaan esiin muutosta.

Erikoissairaanhoidossa tavanomaisilla vuodeosastoilla olevista koronapotilaista arviolta 23 prosenttia oli sairaalassa ensisijaisesti muun syyn takia. Teho-osastojen koronapotilaista tämä osuus oli 21 prosenttia.

Omikronvariantti aiheuttaa keskimäärin miedompaa tautia kuin aiemmat koronaviruksen variantit, tilaisuudessa vahvistettiin myös Suomessa tehtyjen havaintojen osalta. Kuitenkin tauti on yhä riski erityisesti iäkkäille.

Kolmansien rokoteannosten ottaminen on yhä erityisen tärkeää 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmille, tiedotteessa painotetaan.

Tautiin liittyviä kuolemia oli 2.2. mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 2012. Viimeisen kahden viikon aikana (19.1.–2.2.) ilmoitettiin yhteensä 250 menehtynyttä, joista 82 prosenttia oli yli 70-vuotiaita.

Tartuntoja havaitaan paljon myös rokotetuilla henkilöillä, mutta rokotusten teho vakavaa tautia vastaan on edelleen erittäin hyvä.

Jätevesianalyysi kertoo epidemian hiljentymisestä

Leviämisalueiden tunnusmerkit täyttyvät edelleen koko Suomessa, mutta epidemian hidastumisesta on nyt merkkejä – muun muassa jätevesiseurannassa. Koska lieväoireisia ei kaikilla alueilla nykyisin oteta testiin, jätevesiseurannan on todettu kuvaavan epidemiatilannetta tällä hetkellä paremmin kuin testitilastot.

Viranomaiset ovat odottaneet käännettä jätevesiseurannassa, ja nyt se on havaittu.

”30.–31.1.2022 kerättyjen jätevesinäytteiden perusteella koronaviruksen RNA:n kokonaismäärä Suomen jätevesissä on kääntynyt laskuun usean viikon ajan jatkuneen nousevan trendin jälkeen”, THL ja STM kertovat.

”Viiden viimeisen mittauskerran perusteella koronaviruksen RNA:n määrän nousun havaittiin taittuneen suurimmalla osalla tutkituista jätevedenpuhdistamoista. Tartuntojen mahdollinen väheneminen ei näy heti jäteveden RNA-määrissä, sillä koronaviruksen RNA:ta tiedetään erittyvän ulosteisiin keskimäärin kolmen viikon ajan tartunnan jälkeen.”

Näiden lukujen perusteella kokonaisarvio on nyt ”valoisampi kuin pitkään aikaan”, sanoi STM:n johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki. Hän varoitti luottamasta yhteen indikaattoriin, mutta ”ihan samaa kieltä puhuu tehohoidon tarve”.

18 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista 87,4 prosenttia on nyt saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen, 84,7 prosenttia on saanut vähintään kaksi rokoteannosta ja 55,3 prosenttia on saanut kolme rokoteannosta.

LUE MYÖS: