Etelä-Suomen aluehallintovirasto (Avi) linjaa, että lähikontakteja on huomisesta torstaista alkaen vältettävä yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikissa yli kymmenen henkeä kerrallaan vetävissä tiloissa, esimerkiksi ruokakaupoissa, on pystyttävä säilyttämään kahden metrin etäisyys toiseen ihmiseen.

– Lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan. Toimijoiden pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit. Keinot toimijat voivat määritellä itse. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää, Aluehallintovirasto tarkentaa tiedotteessaan.

Hus-alueella koronavirustartuntojen ilmaantuvuus on selvästi korkeampi kuin minkään muun sairaanhoitopiirin alueella.

– Uusien tartuntojen viikoittainen määrä on noussut nopeasti ja suuri osa tartunnoista jää jäljittämättä. Myös herkästi tarttuvien virusmuunnosten osuus kaikista tartunnoista on kasvanut nopeasti, AVI perustelee.

Aluehallintovirasto jatkaa Hus-alueen rajoitusten kokonaisuuden arviointia. Tartuntatautilain uusi pykälä 58g mahdollistaisi myös alueen asiakas- ja toimitilojen väliaikaisen sulkemisen enintään kahdeksi viikoksi, jos se on epidemiatilanteen vuoksi välttämätöntä. Myös yksittäinen kunta voi tehdä sulkemispäätöksen omalla alueellaan.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n mukaan Suomessa raportoitiin keskiviikkona 590 uutta koronatartuntaa.

LUE LISÄÄ: