Suomalainen älyneulastaan tunnettu terveysteknologiayhtiö Injeq Oy aikoo listautua pörssiin.

Viime joulukuussa yhtiö sai CE-sertifioinnin IQ-Tip-älyneulalleen. Neulan tarkoitus on lisätä potilasturvallisuutta selkäydinnesteen näytteenotossa tai kun selkäydinkanavaan annostellaan lääkettä. Älyneula kertoo reaaliaikaisesti, milloin neulan kärki saavuttaa aivo-selkäydinnesteen. Se lisää piston onnistumisen todennäköisyyttä.

IQ-Tip-älyneulan myynti on aloitettu Euroopassa.

Nyt yhtiö suunnittelee jo listautumisantia ja listautumista Nasdaq Helsinki Oy:n ylläpitämälle First North Growth Market Finland -markkinapaikalle tämän vuoden aikana.

Listautumisannissa kerättävät varat on yhtiön mukaan tarkoitus käyttää kaupallistamis- ja kasvustrategian toteuttamiseen. Listautumisanti koostuisi vain yhtiön uusista liikkeeseen laskemista osakkeista eikä kukaan Injeqin nykyisistä omistajista myy osakkeitaan listautumisannin yhteydessä, yhtiö kertoo.

Injeq Oy:n suuntana on nyt Eurooppa. Myöhemmin yhtiö tähtää myös Yhdysvaltojen ja valikoitujen Aasian maiden markkinoille. Niiden nimiä yhtiö ei mainitse tiedotteessaan.

Injeq kertoo sopineensa jo nyt myyntikanavista jakelijoiden kautta Suomeen, Saksaan, Skandinaviaan, Italiaan, Itävaltaan, Ranskaan, Sloveniaan ja Sveitsiin. Lisäksi sillä on meneillään neuvotteluita muissa Euroopan maissa, muun muassa Espanjassa, Hollannissa, Isossa-Britanniassa ja Puolassa.

Käytetään lasten leukemian hoidossa

”Lannepistojen vallitseva käytäntö on yli 100 vuotta vanha ja [se] perustuu lähes pelkästään toimenpidettä suorittavan lääkärin sormituntumaan, minkä takia riski piston epäonnistumiselle on verrattain suuri”, yhtiön tiedotteessa kerrotaan.

Näiden pistosten turvallisuutta tuotteella halutaan parantaa. Neula on yhtiön mukaan kehitetty lääkäreiden aloitteesta.

”IQ-Tip-älyneula on uusi tapa tehdä vaativat potilaspistot helpommin ja turvallisesti, ja sitä käytetään ensivaiheessa vaativissa lumbaalipunktioissa syöpäosastoilla lasten leukemian hoidossa sekä vastasyntyneiden teho-osastoilla. Tuotteessamme hyödynnetään patentoitua teknologiaa, eikä ominaisuuksiltaan vastaavaa tuotetta ole tietojemme mukaan markkinoilla. Kehittämämme teknologia on skaalautuva ja laajennettavissa muihin vastaaviin vaativiin sovelluksiin, kuten esimerkiksi useisiin potilaspisto- sekä biopsiasovelluksiin”, Injeq Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tommi Rasila kertoo yhtiön tiedotteessa.