Krooninen väsymysoireyhtymä on ollut lisääntyneen mielenkiinnon kohteena jo yli vuosikymmenen ajan. Esillä on ollut myös väitteitä, että sairauden yleistyminen olisi yhteydessä vuoden 2009 sikainfluenssapandemian yhteydessä käytettyyn Pandemrix-rokotteeseen.

THL:n tuoreen tutkimuksen mukaan oireyhtymällä ja rokotteella ei ole yhteyttä toisiinsa.

Tutkimuksessa hyödynnettiin erikoissairaanhoidon hoitoilmoitusrekisterin tietoja. Rekisteristä poimittiin henkilöt, joiden hoitokäynnin syynä oli krooninen väsymysoireyhtymä. Tiedot yhdistettiin valtakunnallisesta rokotusrekisteristä saatuihin tietoihin. Näin voitiin selvittää, onko krooninen väsymysoireyhtymä yleisempi pandemiarokotteen saaneilla kuin niillä, jotka eivät ole saaneet kyseistä rokotetta. Tutkimuksessa olivat mukana kaikki ensimmäistä kertaa diagnoosin saaneet vuosilta 2005–2018.

Tulosten perusteella väsymysoireyhtymä-diagnoosit ovat yleistyneet merkittävästi viime vuosikymmenen aikana ja sairauden ilmaantuvuus on ollut suurinta 10–19-vuotiailla. Ilmaantuvuudessa ei kuitenkaan ollut eroa rokotettujen ja rokottamattomien välillä.

Vuonna 2015 julkaistiin norjalainen tutkimus, jossa kroonisella väsymysoireyhtymällä ja Pandemrix-rokotteen saamisella ei ollut yhteyttä (Magnus ym. 2015). Saman tutkimuksen mukaan itse pandemiaviruksen infektio oli sen sijaan yhteydessä kroonisen väsymysoireyhtymän syntyyn.

Krooninen väsymysoireyhtymä on toiminnallinen sairaus, joka diagnosoidaan oireiden perusteella. Sille on tyypillistä äkillisesti alkanut ja pitkäkestoinen uupumus, joka ei lievity levolla.

Vuosina 2009–2010 sikainfluenssapandemian (H1N1) aikaan väestöä rokotettiin Pandemrix-rokotteella. Pandemian jälkeen tutkittiin Pandemrix-rokotteen yhteyttä narkolepsian syntyyn ja kansallinen narkolepsiatyöryhmä totesi, että Pandemrix-rokotus myötävaikutti Suomessa 4–19-vuotiailla havaittuun narkolepsian lisääntymiseen vuonna 2010 (THL 2011).

Lue lisää Pandemrixistä:

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi ilmaiseksi, klikkaa tästä.