Valvira ilmoitti tänään lopettavansa Esperi Care Oy:n Ulrika-kodin valvonnan, koska yhtiö on päättänyt sulkea Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakodin.

Yksikön asukkaiden hoito keskitetään Kristiinankaupungin ylläpitämään Kristiinakotiin.

Ilmoitus on yllättävä, sillä vielä heinäkuussa Esperi Care sanoi, että hoivakotien ongelmat on nyt korjattu.

Ulrika-kodin toiminta joutui jo tammikuussa Valviran ja aluehallintoviraston määräyksellä Kristiinankaupungin vastuulle, koska hoivakodin toiminnassa oli havaittu epäkohtia.

Havaitut epäkohdat liittyivät muun muassa riittämättömän hoitohenkilökunnan määrään suhteessa hoivan ja hoidon tarpeeseen, puutteelliseen perushoitoon ja -hoivaan, lääkehoidon asianmukaisuuteen, asiakkaiden hoitoisuustietojen puutteellisuuteen sekä toimintayksikön lähiesimiestyöhön.

Vyyhti alkoi purkautua Ulrika-kodissa työskentelevän lähihoitajan tehtyä epäkohdista ilmoituksen ammattiliitolleen Superille.

Kohun seurauksena Esperi Caren pitkäaikainen toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni erosi hoivakohun alkumetreillä.

Kevään kuluessa viranomaiset terästivät Esperi Caren ja muidenkin yritysten hoivakotien valvontaa ja hoivan laatupoikkeamista ja niiden torjunnasta keskusteltiin maan hallitusta myöten.

Esperi Care teki keväällä äkkikäännöksen toiminnassaan ja lopetti yritysostot. Tätä ennen yhtiö on ollut tunnettu jättikasvaja, joka on viime vuosina ostanut kymmeniä hoivakoteja ja ajanut nopeasti sisään toiminta- ja johtamismallinsa.

Malli perustuu tai on perustunut ketjumaiseen toimintaan, niukkaan hallintoon, tiukasti optimoituihin resursseihin ja vahvaan myyntityöhön. Samaan aikaan yritys on rakennuttanut omia uusia hoivakoteja ja käynnistellyt niiden toimintaa tyhjästä.

Jatkostrategia on epävarma, sillä hoivakriisi on runnellut Esperi Caren mainetta ja tulosta.

Lue myös:

Esperi Carella on aikaa korjata hoivakotien puutteet tämän kuun loppuun – Yhtiön mukaan ongelmat on korjattu (MU 22.7.2019)

Esperi Care lopetti yritysostot – Hoivakriisin loppulasku on raskas (MU 4.6.2019)