Irlanti siirtyy ensimmäisenä Euroopan maana kevään tilannetta muistuttavaan yhteiskunnan lähes totaaliseen sulkutilaan. Maan hallitus ilmoitti uusien koronarajoitusten käyttöönotosta maanantaina.

Ihmisiä kehotetaan pysymään kotona, ja etätöihin pystyvät velvoitetaan työskentelemään kotona. Liikkumista rajoitetaan voimakkaasti: kotitalous saa tavata kotinsa ulkopuolella vain yhtä toista kotitaloutta viiden kilometrin säteellä kodistaan, ulkona, BBC kertoo.

Tapaamisia perheen tai ystävien kanssa ei muuten sallita, joskin yksin asuvat saavat tukimielessä pitää yhteyttä yhteen toiseen kotitalouteen.

Muualla Euroopassa kiristetään rajoituksia ja varoitetaan ”tsunamista”

Työmatkat ja muu välttämätön liikkuminen on sallittua, mutta muuten irlantilaiset saavat liikkua vain viiden kilometrin säteellä kotoaan ja tarpeettomasta alueelta poistumisesta rangaistaan.

Monet ei-välttämättömät liikkeet, esimerkiksi parturit ja kampaamot, joutuvat sulkemaan ovensa. Ravintolat voivat myydä vain noutoruokaa. Koulut pysyvät auki.

Rajoitukset tulevat voimaan keskiviikkona ja ovat alkuun voimassa kuusi viikkoa. Neljän viikon kohdalla niitä kuitenkin tarkastellaan uudelleen.

– 2020 on ollut vaikea vuosi emmekä ole vielä selvinneet siitä, pääministeri Mícheál Martin sanoi televisioidussa puheessaan.

Myös muualla Euroopassa rajoituksia kiristetään epidemian yltyessä. Italiassa uusista keinoista ilmoitettiin sunnuntaina ja Ranskassa yhdeksään kaupunkiin on asetettu ulkonaliikkumiskielto. Irlannin tapaan myös Tsekin tasavallassa harkitaan koko maata koskevaa lockdownia, BBC kertoo.

Belgiassa terveysministeri Frank Vandenbroucke varoitti maanantaina tartuntojen ”tsunamista”, jossa epidemian leviäminen ei enää ole hallinnassa. Kaikki maan ravintolat ja baarit on suljettu neljän viikon ajaksi.