Oxfordin yliopiston tutkimusryhmä kertoi Bloombergin mukaan lauantaina The Times-lehdelle hämmentävän uutisen: briteillä saattaa olla rokote koronavirusinfektiota vastaan jo syksyllä.

Professori Sarah Gilbert sanoi olevan 80-prosenttisen varma siitä, että hänen ryhmällään on toimiva rokote valmiina syyskuussa.

Aikataulu on äärimmäisen kunnianhimoinen sillä, normaalisti rokotteiden kehittäminen vie vuosia ja nyt koronaepidemian nopeutetussa aikataulussa on tähän mennessä puhuttu rokotteen synnyttämisen kestävän vähintäänkin 12–18 kuukautta.

Ilmeisesti brittien uutinen ei välttämättä ole aivan uutisankka, sillä professori Juhani Knuuti kommentoi viikonloppuna Twitterissä, että kyseessä ovat ”vakavasti otettavat tutkijat”.

Maailmalla on käynnissä noin tusinan verran koronaviruksen selättämiseen tähtääviä rokotetutkimuksia. Niistä ihmiskokeisiin ovat tähän mennessä ehtineet amerikkalainen yhtiö Moderna ja kiinalainen CanSinoBIO.

Yle uutisoi tänään Reutersin perusteella, että Kiina on hyväksynyt kahden kokeellisen koronavirusrokotteen testaamisen ihmisillä. Rokotteita ovat kehittäneet yhtiöt Sinovac Biotech ja Wuhan Institute of Biological Products,

Amerikkalainen Johnson & Johnson on arvioinut siirtyvänsä rokote-ehdokkaansa kanssa ihmiskokeisiin syksyyn mennessä.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.