Jyväskyläläisten, hankasalmelaisten ja uuraislaisten on jatkossa mahdollisuus käyttää maksutonta klamydian ja tippurin kotitestauspalvelua.

Heidän lisäkseen palvelu koskee näillä paikkakunnilla opiskelevia ja pidempiaikaisesti oleskelevia.

Palvelun tarjoaa Jyväskylän kaupunki ja toteuttaa Fimlab.

Klamydiaan sairastuneista naisista jopa kaksi kolmesta eivät tiedä saaneensa tartuntaa.

Suomessa yleisin seksitauti on klamydia. Uusien tartuntojen määrä on ollut tasaisessa kasvussa jo pitkään. Vuonna 2010 ilmoitettiin uusia tapauksia tartuntatautirekisteriin 12 840, mutta vuonna 2019 niitä todettiin suurin koskaan havaittu vuosittainen määrä eli 16 178.

Tippuri on klamydiaa harvinaisempi seksitauti, mutta myös se on yleistynyt viime aikoina. Vuosina 2010 ja 2019 uusien tippuritartuntojen lukemat olivat 254 ja 605.

– Testausaktiivisuus vaikuttaa todettujen tapausten määrään. Mitä nopeammin tartunta saadaan selville, sitä suuremmat ovat mahdollisuudet vaikuttaa jatkotartuntojen määrään, kertoo Fimlabin palvelujohtaja Anu Mustila tiedotteessa.

Seksitaudit ovat usein oireettomia. Esimerkiksi klamydiaan sairastuneista naisista jopa kaksi kolmesta eivät tiedä saaneensa tartuntaa. Oireeton tartunta voi kuitenkin tarttua siinä missä oireellinenkin.

Kotitestauspalvelu onkin suunnattu erityisesti ihmisille, jotka saattavat tietämättään kantaa klamydia- tai tippuritartuntaa.

– Tekemällä testaamisesta mahdollisimman vaivatonta kannustamme ihmisiä testaamaan pienestäkin epäilystä, toteaa Mustila.

Kotitestin voi tehdä, kun suojaamattomasta seksistä on kulunut vähintään viisi päivää.

Kotitestauspalvelun toimintaperiaate on yksinkertainen: Ensin asiakas täyttää seksitautien oirearvion Omaolo.fi-palvelussa. Oirearvion perusteella hän saa ohjeet jatkoa varten.

Mikäli kotitestaus on oirearvion mukaan riittävä, ohjautuu asiakas kotitestauspaketin tilauslomakkeelle. Kotitestaukseen tarvittavat välineet ja ohjeet toimitetaan tilaajan kotiin huomaamattomassa kuoressa.

Tämän jälkeen hän ottaa virtsanäytteen ja lähettää sen Fimlabille analysoitavaksi.

Vastaus valmistuu muutamassa päivässä ja se lähetetään tiedoksi nimettömänä tekstiviestinä. Tulos siirtyy myös kaupungin potilastietojärjestelmään ja Omakantaan, mikä helpottaa positiivisen tuloksen saaneiden henkilöiden jatkotoimenpiteitä.

– Toivon, että lähitulevaisuudessa kaikilla suomalaisilla on mahdollisuus käyttää samanlaista palvelua, ja saamme tartuntaluvut kääntymään laskusuuntaan, Mustila sanoo.